15 activiteiten waarmee u op uw oude dag actief blijft | Stannah

De leukste activiteiten voor ouderen

Geschreven door Stannah

activiteiten-waarmee-ctief blijft

‘Je bent zo oud als je je voelt!’ In deze Nederlandse uitdrukking zit heel wat waarheid. Wanneer u zich jeugdig voelt, zowel mentaal als fysiek, heeft dit een positieve invloed op uw dagelijks leven.

Hoe kunt u zich weer jong voelen? Een goede manier om dit te doen, is door actief oud te worden. Met andere woorden: wanneer u activiteiten onderneemt die uw lichaam en geest in conditie houden, helpt dit u om u energieker en gelukkiger te voelen. Er zijn ontelbaar veel leuke activiteiten om te ondernemen voor ouderen. Wij zetten de leukste op een rij.

De leukste activiteiten voor ouderen

1. Pilates

Bewegen voor ouderen? Pilates is een sport die op een laag tempo uitgevoerd wordt. Het zit een beetje tussen yoga en spieroefeningen in.

Pilates helpt u om flexibeler te worden. U zou online lessen kunnen volgen of kunnen kijken of er een sportcentrum in de buurt is waar u pilates kunt doen.

2. Yoga

Op zoek naar activiteiten voor bewegen voor ouderen met oefeningen die niet te veel lichamelijke kracht vragen? Yoga is minder gefocust op spierkracht, maar kan wel uw balans en flexibiliteit bevorderen. Bovendien is het rustgevend. Yogalessen zijn zowel online als in yogastudio’s te volgen.

3. Danslessen

Dansen is een van de leukste bewegingsactiviteiten voor ouderen. Uit onderzoek blijkt dat dansen helpt om de balansvaardigheden te verbeteren, ook op hogere leeftijd. Het volgen van danslessen kan u dus helpen om een beter gevoel voor evenwicht te krijgen.

4. Nordic walking

Met Nordic walking is uw hele lichaam in beweging. Het is heel gezond voor uw fysieke gestel en het verbetert net als dansen het evenwicht.
Net als met iedere sportieve activiteit is het belangrijk om langzaam te beginnen en uw conditie rustig op te bouwen. Nordic walking kunt u in een groepje doen, maar met zijn tweeën is ook heel gezellig.

5. Fietsen

Het bewegen met ouderen op de fiets is niet belastend voor gewrichten en het is goed voor het evenwichtsgevoel.

Ook kunt u er lekker op uit trekken in de natuur. Met de fiets bent u wat sneller, dus u krijgt ook meer te zien wanneer u buiten bent. Is het trappen wat te zwaar voor u? Met een elektrische fiets krijgt u de ondersteuning die u nodig heeft.

6. Naar muziek luisteren

Naar muziek luisteren heeft een positieve invloed op iedereen, jong en oud. Er zijn zelfs studies die suggereren dat we door naar muziek te luisteren onze hersenkracht optimaliseren. Koop een CD van uw favoriete zanger of band of neem een kijkje op YouTube.

7. Muziek maken

Muziek-maken

Bespeelt u zelf een instrument? Dan kan het leuk zijn om met andere muzikanten samen te komen en muziek te maken. Heeft u altijd al een instrument willen leren bespelen? U bent nooit te oud om te leren!

U kunt een instrument aanschaffen of huren en beginnen met simpele bladmuziek om bekende riedeltjes te leren spelen. Oefening baart kunst.

8. Tuinieren

Tijdens het tuinieren geniet u van al het groen in de tuin, de fluitende vogels en een heerlijk zonnetje. Tuinieren prikkelt al uw zintuigen en houdt u scherp. Bovendien houden de werkzaamheden u in beweging en dat is weer goed voor uw lichaam.

9. Lezen

Een boek lezen, is als op reis gaan zonder dat u ergens heen moet. U reist af naar verre oorden, het verleden of zelfs de toekomst! U kunt zelf een boek lezen, maar u kunt ook in een groepje om de beurten een stuk voorlezen uit het boek dat samen gelezen wordt of u kunt zich laten voorlezen.

10. Een spelletje spelen

Samen mens-erger-je-nieten, schaken of een kaartspelletje spelen? Er zijn ontelbaar veel spellen die uren speelvermaak geven.

Ze houden uw geest scherp, vooral de strategische spellen, en zorgen voor heel wat gezelligheid. U kunt ook kiezen voor spellen voor ouderen om te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan jeu de boules.

11. Knutselen

Door te knutselen versterkt u uw creativiteit. Bovendien creëert u iets moois dat u zelf kunt bewaren of iemand cadeau kunt doen. Knutselen kunt u alleen doen of in groepsverband. Online is tal van inspiratie te vinden voor knutselprojecten.

12. Breien en haken

Breien en haken is goed voor de gewrichten in uw handen en het werkt heel ontspannend. Bovendien kunt u tijdens het breien andere leuke dingen doen, zoals naar een audioboek luisteren, een filmpje kijken of met anderen kletsen. Weet u nog niet hoe u moet breien of haken? Leer een of twee simpele steken. Dan kunt u al een mooie sjaal maken.

13. Koken en bakken

Heeft u nog de recepten in uw hoofd die u van uw moeder heeft geleerd? Hoe leuk is het om die gerechten samen met leeftijdsgenoten of met familieleden te maken! Uw kleinkinderen hebben misschien nog nooit wentelteefjes of rijstebrij gegeten.

14. Met een tablet leren omgaan

Tijdens tabletlessen voor senioren leert u hoe u met WhatsApp kunt omgaan, hoe u op het internet kunt surfen en hoe u apps kunt downloaden en gebruiken. Door met een tablet of smartphone te leren omgaan, houdt u eenvoudig met iedereen in uw vriendengroep en uw familie contact.

15. Schrijven

Het is rustgevend om uw gedachten op papier te zetten. Het schrijven van bijvoorbeeld een dagboek of gedichten is een uitstekende manier om uw gevoelens te uiten. Daarnaast kunt u een verhaal of een autobiografie schrijven.

Veilig activiteiten ondernemen

De bovenstaande activiteiten kunnen u helpen actief te blijven wanneer u ouder wordt. Het is belangrijk om uw eigen grenzen te respecteren, vooral wanneer u lichamelijke activiteiten wilt ondernemen.

Door een cursus te doen of te sporten in groepsverband is er altijd een instructeur aanwezig die u kan helpen veilig te bewegen.

Om actief en fit te blijven hoeft u geen zwaar trainingsregime te hebben, boodschappen te doen op de fiets of zelf de trap op en af te lopen. De activiteiten moeten veilig zijn, zodat u ze vol vertrouwen kunt uitvoeren.

Heeft u bijvoorbeeld het gevoel dat u geen energie heeft om de trap op en af te lopen of heeft u problemen met uw evenwicht? Stel het aanschaffen van een traplift dan niet uit.

Gebruikmaken van een traplift betekent niet dat u niet actief bent of dat u niets meer kan. Het helpt u juist veilig boven en beneden te komen, zodat u lichamelijk gezond blijft en van de leukste activiteiten voor ouderen kunt genieten.

Wenst u meer informatie over het aanschaffen van een traplift? Voelt u zich vrij vandaag nog contact op te nemen met ons. Wij helpen u graag verder.

Referenties: