Hoe Word ik Gelukkig: 3 Tips voor Blijvend Geluk | Stannah

Hoe gelukkig zijn? Onthul de geheimen van blijvend geluk

Geschreven door Stannah

Ontdek hoe u gelukkig kunt zijn door middel van eenvoudige strategieën, waarbij u het beste haalt uit alledaagse momenten.

Schatje, het is een lange, koude, eenzame winter geweest

Schatje, het voelt als jaren geleden dat het hier was

Hier komt de zon, doo-doo-doo-doo

Hier komt de zon, en ik zeg

Het is goed

The Beatles

wedden van wel. Het iconische Beatles-nummer “Here Comes the Sun,” dat op hun album Abbey Road uit 1969 staat, dient als een tijdloze herinnering dat, wat er ook gebeurt, de zon weer zal schijnen.

Maar wat kunnen we doen als we midden in een koude, eenzame winter zitten? Kunnen we geluk vinden in deze moeilijke tijden? Laten we vandaag een reis door ruimte en tijd maken om onszelf eraan te herinneren dat er altijd een kans is om gelukkig te zijn, zelfs op de stilste momenten – het hangt er maar vanaf hoe we ernaar kijken. 

Gelukkig zijn: 3 eenvoudige stappen om geluk te vinden in alledaagse momenten

De vergankelijkheid van het leven omarmen

In de Japanse cultuur is er een prachtig concept dat bekend staat als mono no aware (物の哀れ), wat losjes vertaald kan worden als “de schoonheid van dingen die voorbijgaan”. Deze Japanse filosofie moedigt ons aan om stil te staan en te erkennen dat niets eeuwig duurt. 

Alles is vergankelijk, ook de schoonheid van kleine dingen: de warme blik van een huisdier, een zonnestraal die op een stoel rust, de flikkering van een vuur of de tedere glimlach van onze geliefden. In de drukte van ons leven biedt elk van deze momenten een kans om puur, persoonlijk geluk te ervaren. 

Dus neem even de tijd, haal adem en kijk omhoog. Bewonder de hemel hierboven en omarm de onvervalste vreugde die uniek voor u is.

Ontdekken van de wereld van mindfulness meditatie

Meditatie en mindfulness, vaak door elkaar gebruikt, zijn wijdverspreide termen geworden. Maar wat is mindfulness meditatie precies?

Mindfulness is de kunst om volledig aanwezig te zijn in het moment – waarnemen met nieuwsgierigheid en zonder oordeel. Mindfulness-meditatie is een transformatieve beoefening die ons helpt los te komen van mentale valkuilen en prioriteit te geven aan wat echt belangrijk voor ons is. Het gaat over authentiek leven, in harmonie met wat ons vreugde en voldoening brengt.

Een deel van de blijvende aantrekkingskracht van mindfulness ligt in de eeuwenoude wortels ervan. Boeddhistische monniken nemen al meer dan 2600 jaar mindfulnessoefeningen op in hun meditatiepraktijken en beschouwen dit als een pad naar verlichting.

De wijdverspreide populariteit van mindfulness wordt ook ondersteund door substantieel onderzoek. In een onderzoek uit 2011 werden veranderingen waargenomen in de dichtheid van de grijze massa van de hersenen en gebieden die te maken hebben met geheugen, zelfperceptie en emotieregulatie als gevolg van mindfulness-meditatie. Lopende studies onderzoeken ook de mogelijkheden om de stemming te verbeteren.

Gezien het positieve effect en de eeuwenoude wortels ervan, kan het geen kwaad om mindfulness eens te proberen. Haal gewoon eens diep adem en kijk waar het u brengt.

Memento Mori: nadenken over de voortdurende veranderingen in het leven

“Denk eraan, je moet sterven!

“Ja, ja, dat zal ik onthouden, nu meteen”, antwoordde Mario (Massimo Troisi) op de plechtige herinnering van de monnik op het plein van Frittole, zoals vereeuwigd in de onvergetelijke Italiaanse film “Nothing Left To Do But Cry”.

Volgens de stoïcijnse filosofen kan de erkenning dat de dood een onvermijdelijk onderdeel van het leven is, onze gewoonten diepgaand beïnvloeden. Memento mori is in feite de eeuwenoude praktijk van het nadenken over sterfelijkheid.

Om het belang ervan te begrijpen, moeten we kijken naar wie Seneca was, een stoïcijnse filosoof die leefde tussen 4 v. Chr. en 65 n. Chr. en naar zijn relatie met het begrip dood. In zijn tijd was de dood een vaker voorkomend en tastbaar aspect van het leven, gekenmerkt door oorlogen, ziekten en hongersnoden.

Voor ons in 2023 kan het idee verontrustend lijken. Wie wil er nu stilstaan bij gedachten aan de dood?

De kracht van kleine gebaren

Beste lezer, in tijden van uitdaging kan het omarmen van traagheid, bewustzijn en het koesteren van kleine gebaren ons helpen om harmonieuzer met onszelf te leven en vrede te vinden met de mensen om ons heen.