Het WK 2018 | Stannah

Het WK 2018 – De mooiste wedstrijd op aarde!

Wie scoorde het eerste WK doelpunt ooit? Bij welke wedstrijd kwamen er maar 300 mensen kijken? Waarom vinden we het WK zo leuk?

Geschreven door Stannah

Het WK voor jong en oud

Het mooiste toernooi dat er is! Velen delen die mening over het WK. Zelfs als je niet echt van voetbal houdt of we komen niet verder dan de eerste rondes, ongeacht de leeftijd, het WK is toch altijd weer een feestje. Bijna alsof die maand één grote feestdag is. We vergeten zelfs dat onze buur normaliter voor een andere club juicht. Want tijdens het WK zijn er geen andere clubs, we staan allemaal verbroederd achter één kleur, één land.

Is dat de reden waarom we zo van het WK houden? De eenheid die het kampioenschap over een volk legt? We vergeten massaal andere problemen die we in ons dagelijks leven tegenkomen, hele landen stoppen met werken, zelfs nationale conflicten komen tot stilstand. We kijken naar de kracht achter het WK, wat is het psychologische effect op ons? We halen mooie herinneringen op, en kijken naar beelden van WK’s uit een ver verleden. Gaat u mee?

Waarom vinden we wedstrijden zoals het WK zo leuk?
Hoogtepunten uit de geschiedenis van het WK – van Uruguay in 1930 tot Rusland 2018
Walking Football – een goede manier om toch te blijven voetballen

Waarom vinden we wedstrijden zoals het WK zo leuk?

Wanneer we naar onze eigen levens kijken hebben we allemaal wel een keer met een wedstrijd meegedaan. Misschien vroeger op school, maar ook als volwassenen bijvoorbeeld met collega’s op kantoor. Vond u het fijn om hieraan mee te doen? Het is zeer waarschijnlijk dat u ten minste enthousiast was en stiekem toch wilde winnen.

Dr. Sander van der Linden, sociaalpsycholoog aan de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk legt ons het een en ander uit omtrent wedstrijden. Het is niet allemaal leuk natuurlijk, want er kan er maar één de winnaar zijn. Een wedstrijd is wat ze een “nulsomspel” noemen. Dit betekend dat wanneer er maar één kan winnen er ook een verliezer moet zijn. Dat weerhoudt ons er (gelukkig) echter niet van om deel te nemen aan wedstrijden, deze te organiseren en om te juichen.

Voor de meeste mensen is er iets onverklaarbaar meeslepends aan de aard van een wedstrijd. Misschien komt dat omdat, zoals sommige geleerden beweren, “concurrentievermogen” een biologische eigenschap is die mee-evolueerde met de basisbehoefte aan (menselijke) overleving.” Zo legt Dr. Van der Linden ons uit. Ook geeft hij voorbeelden van hoe het wedstrijdelement in (bijna) elk aspect van onze moderne samenleving aanwezig is. Zelfs in onze zoektocht naar liefde, maar ook concurrentie tussen bedrijven is aanwezig en blijkbaar heel gunstig voor de economie.

Fans gaan door een emotionele achtbaan tijdens het WK.

Bron: Fans gaan door een emotionele achtbaan tijdens het WK.

Verenigd door sport

 Iedereen die wel eens naar een WK of EK heeft gekeken weet wat voor een emotionele achtbaan zo een wedstrijd kan zijn. Voetbal is niet alleen de populairste sport ter wereld, wat de grootste en meest internationale competitie logischerwijs geliefd maakt. Het is ook iets dat ons laat voelen wat het wilt. Brian Philips, stafschrijver voor Grantland en auteur van interessante columns over sport en hun fans, schreef het volgende: “Sport is als muziek, fictie of film. In dat, voor een vooraf bepaalde duur, u de mogelijkheid geeft om de controle over onze emoties compleet hieraan over te geven, om te voelen wat het u laat voelen“.

Met andere woorden, tijdens deze maand dat iedereen (goed, bijna iedereen) geniet van de vreugden en wanhoop die het WK teweegbrengt, we de kans krijgen om er volledig in op te duiken. Problemen die we normaal gesproken heel belangrijk vinden zijn nu bijna triviaal geworden, wanneer je dit vergelijkt met een kans dat jouw land Wereldkampioen wordt! We voelen dat we ergens deel vanuit maken, een gemeenschap van gelijkgestemde. En we willen allemaal maar één ding: winnen. Naar de wedstrijden kijken wordt vaak geassocieerd met tijd doorbrengen met vrienden of familie, een leuke tijd hebben en een paar (of meer) biertje drinken!

Sport is als muziek, fictie of film. In dat, voor een vooraf bepaalde duur, u de mogelijkheid geeft om de controle over onze emoties compleet hieraan over te geven, om te voelen wat het u laat voelen”. Brian Philips – Grantland

Maar ook wanneer we in ons eentje kijken of met ze tweeën, het maakt niet uit. We voelen ons allemaal deel van een groter geheel. We zijn allemaal “een rode duivel”. Je ziet vaak dat wanneer mensen tijdens het WK op vakantie zijn, ze de neiging hebben om zelfs nog harder voor hun land te juichen! Vaak voelt men zich juist zeer patriottisch en verenigd met de mensen thuis. Ze hebben dan de behoefte om hun volk en hun “glorieuze” land te vertegenwoordigen (heeft u ook gemerkt dat tijdens het WK het woord “glorieus” te pas en te onpas gebruikt wordt?). Het WK is echt een tijd van vereniging door sport en door (meestal) gezonde competitie.

Hoogtepunten uit de geschiedenis van het WK – van Uruguay in 1930 tot Rusland 2018

Het Belgische elftal dat in 1920 goud haalde met voetbal tijdens de olympische spelen

Bron: Wikipedia

Hoe en waar is het allemaal begonnen? We moeten hiervoor de kalender heel wat jaren terugzetten! De allereerste internationale voetbalwedstrijd was in 1872, toen Schotland en Engeland tegen elkaar speelde met 0-0 als eindscore. De sport werd steeds populairder en werd in de Olympische Zomerspelen opgenomen. Toen FIFA (Fédération Internationale de Football Association) in 1904 werd opgericht, deed zij haar best om een internationale voetbalcompetitie buiten de Olympische Spelen op te zetten, maar vanwege de geringe populariteit in die tijd werd dit geen succes.

In de zomer van 1908 en 1912 won Engeland de Olympische Gouden medailles voor voetbal, die nog steeds alleen tussen amateurs gespeeld mocht worden. In 1914 nam FIFA de verantwoordelijkheid op zich voor de organisatie van het Olympisch toernooi, dat hen werd omschreven als een “wereldvoetbalkampioenschap voor amateurs”. Aansluitend werd de eerste Intercontinentale voetbalcompetitie in ons eigen land gehouden, en die wonnen we ook direct! De twee volgende Olympische competities werden door Uruguay gewonnen, dat ook het gastland van de officiële eerste FIFA-wereldkampioenschap in 1930 was.

We bekijken enkele van de 20 WK’s die we sinds 1930 hebben gehad, we kijken in het bijzonder naar enkele WK’s van het verleden waar België aan mee deed:

“We waren 15 dagen op het schip Conte Verde onderweg. We vertrokken vanuit Villefranche-sur-Mer samen met de Belgen en de Joegoslaven. Onze basisoefeningen deden we beneden en onze training werd op het dek van het schip gedaan. De coach heeft het nooit over tactiek gehad”. Frans voetballer Lucien Laurent op zijn reis naar het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930

1930, het eerste FIFA WK in Uruguay

1930, het eerste FIFA WK in Uruguay

Bron: Wikipedia 

Er waren in totaal 13 landen die meededen; 7 uit Zuid-Amerika en slechts 4 uit Europa. Uruguay was uiteraard zeer ver weg, en niet alle landen konden zo veel en zo lang reizen. Daarom was er in het begin geen één Europees land die had toegezegd om mee te doen. Slechts 2 maanden vóórdat het WK aanvang zou nemen waren die 4 landen (België, Frankrijk, Roemenië en Joegoslavië) overtuigd om toch mee te doen. Wij doen dus al sinds het prilste begin mee! Het duurde maar liefst 8 weken voordat de Rode Duivels in Uruguay aankwamen. Door deze lange reis hadden veel spelers last van landziekte, zo was hun fysieke en mentale gesteldheid zwaar op de proef gesteld. De Belgen werden wel zeer warm door de Uruguayanen onthaald toen zij eindelijk aankwamen, daar België het eerste Europese land was dat zich had ingeschreven. Er waren in totaal 590.549 supporters bij dit WK en Uruguay won tegen Argentinië. Waardoor zij de allereerste Wereldkampioenen ooit zijn! Wij kwamen helaas niet verder dan de groepsfase, en scoorde 3 doelpunten gedurende de twee gespeelde wedstrijden. Een citaat van Franse voetballer Lucien Laurent (die ook het allereerste WK-doelpunt ooit scoorde), geeft ons een beetje een beeld van hoe het moet zijn geweest: “We waren 15 dagen op het schip Conte Verde onderweg. We vertrokken vanuit Villefranche-sur-Mer samen met de Belgen en de Joegoslaven. Onze basisoefeningen deden we beneden en onze training werd op het dek van het schip gedaan. De coach heeft het nooit over tactiek gehad”. Het moet totaal anders geweest zijn in vergelijking met de miljarden industrie dat voetbal vandaag de dag is.

Gelukkig konden ze in die tijd ook de wedstrijd al filmen! Benieuwd hoe dat eruitzag? Bekijk hieronder de beelden van de finalewedstrijd in 1930!

Het WK van het “Wonder van Bern” in 1954 Zwitserland

Het WK van 1954 in Zwitserland

Bron: FIFA

In 1954 was het de vierde keer dat België aan het WK meedeed, helaas schopte we het niet verder dan de groepsfase, maar het was wel tijdens dit WK dat we ons eerste punt op het WK haalde. Het was een bijzonder WK voor België omdat ze in de groep van voetbalgiganten Italië en Engeland zaten. België scoorde direct 1-0 tegen Engeland maar verloor uiteindelijk met 3-1. Ook tegen Italië moesten we genoeg nemen met een verlies van 4-0. Maar niet getreurd! Het was wel dankzij de performance van Belg Rik Coppens dat hij als eerste speler ooit de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen! Toenmalig West-Duitsland werd het kampioen van dit WK toen het met 3-2 tegen Hongarije won, dat was ook direct hun allereerste titel. 14 landen deden mee aan dit toernooi, voor Schotland, Zuid-Korea en Turkije was het de eerste keer dat ze meededen, en Turkije zou pas in 2002 weer met het WK meedoen! Voor gastland Zwitserland was het ook de laatste keer, tot nu toe, dat ze tot de kwartfinale kwamen. De finale kreeg de naam “het wonder van Bern”, mede omdat het regende tijdens de wedstrijd, en de aanvoerder van West-Duitsland had aangegeven dat dat het beste weer was voor hem om in te spelen, ze wonnen tegen favoriet met een echt sterrenteam Hongarije, terwijl zij West-Duitsland met 8-3 hadden verslagen tijdens de eerste rondes. Benieuwd hoe dat eraan toe ging? Bekijk hieronder het filmpje met beelden van de finale!

Ons “beste WK tot nu toe” – 1986 Mexico!  

Het WK van 1986 in Mexico

De Rode Duivels waren al een keer eerder in het mooie Mexico namelijk in 1970. Maar die keer was niet zo memorabel als het WK in 1986 zou worden! België klom helemaal tot aan de halve finale en plaatste zo onze beste WK prestatie tot nu toe! Omdat het WK in 1970 niet zo best verliep voor België, had de Belgische Voetbalbond het elftal naar het Zwitserse Ovronnaz gestuurd op hoogtestage om op die manier goed voorbereid naar Zuid-Amerika te reizen. Het was keeper Jean-Marie Pfaff die de Belgische ster van dit WK werd, ook bij aankomst in België werd hij als een ware volksheld ontvangen! Jan Ceulemans en Nico Claesen scoorde beide maar liefst 3 keer in het WK. België won 2 van de 4 groepsfase wedstrijden, inclusief 4-3 tegen de Sovjet-Unie! Tijdens de kwart finale tegen Spanje eindigde met 1-1 en ging daarom naar de verlening. De strafschoppenreeks is altijd een vreselijk spannend moment! En dankzij de kundige vaardigenheden van Jean-Marie Pfaff werden 2 schoppen van de Spanjaarden geblokkeerd. Leo van der Elst nam de laatste strafschop en schoot hem zo naar binnen! Wat een feest moet dan zijn geweest! Menig Belg kan zich nog goed herinneren wat hij of zij op dat exacte moment aan het doen was! In de halve finale moesten we het opnemen tegen het Argentina van Maradona, ook wel bekend als “de hand van God”. Met 0-2 mochten we weer naar huis, maar wat waren we ver gekomen en wat hadden we goed gepresteerd! De Rode Duivels werden in alle glorie op de Grote Markt in Brussel door een juichend België ontvangen! Voor wie het aankan om deze spannende momenten nogmaals te beleven, bekijk hieronder de laatste 10 minuten van de Rode Duivels tegen de Spanjaarden in het Mexico van 1986:

Het WK in Rusland – 2018

Het WK 2018 in Rusland

Bron: Wikipedia

Het was ondertussen alweer 12 jaar geleden dat het WK in een Europees land werd gehouden. Dat was in 2006 bij onze buren in Duitsland. Het is wél de eerste keer dat het WK in een Oost-Europees land plaats neemt. Rusland won het selectieproces in 2010. Omdat Rusland zo een immens groot land is, is er besloten dat de wedstrijden alleen in het Europese deel van Rusland worden gehouden, dit om de reistijd binnen de perken te houden. Voor IJsland en Panama is dit het eerste WK waar ze aan meedoen, IJsland maakte een blijvende indruk tijdens het laatste EK met hun kundige voetbalspel en de door Ruby geïnspireerde Haka’s! laten we hopen dat dit een verenigend WK zal zijn, waar de liefde voor voetbal alle landen op de best mogelijke manier samen zal brengen.

Het Vrouwen WK Voetbal – Frankrijk 2019

Helaas is het WK voetbal vrouwen altijd veel minder populair geweest dan de herenversie. Die is in feite voor velen het “echte” WK voetbal. Het verbod van de FA op vrouwenvoetbal tot 1971 hielp ook niet echt mee… daarom werd het allereerste officiële Vrouwen WK pas in 1991 in China gehouden. In België werd in 1921 de eerste Vrouwenvoetbalclub opgericht genaamd: Brussels Femina Club. Helaas was ook hier vrouwenvoetbal door de nationale voetbalbond verboden en stonden zij dus buiten het officiële Belgische voetbal circuit. Tussen 1924 en 1934 werden er echter wel wedstrijden gehouden, begrijpelijk doorstond het vrouwenvoetbal de Tweede Wereldoorlog niet. Pas in de jaren 70 kwam deze weer tot leven. Het vrouwenvoetbal heeft daarom een veel kortere geschiedenis, maar er zijn wel fresco’s gevonden van vrouwen die een soortgelijks spel aan het spelen zijn helemaal in de tijd van de Han Dynastie (206 v. Chr. – 220 na Chr.)! Er zijn ook documenten waarin melding wordt gemaakt van vrouwenvoetbal in Schotland in 1790 en het eerste opgenomen spel tussen vrouwen was in 1895! We kunnen de WK’s bijna niet met elkaar vergelijken, de interesse, media-aandacht en het geld dat in beide gestoken wordt, verschillen te veel van elkaar. De huidige wereldkampioen is momenteel de VS, buurland Nederland van Europa en Brazilië van Zuid-Amerika. Het volgende WK neemt in 2019 in Frankrijk plaats, helaas hebben onze dames de “Rode Vlammen” genoemd, zich nog niet kunnen kwalificeren voor een EK of WK, maar dat komt in de toekomst zeker helemaal in orde!

Walking Football – een goede manier om toch te blijven voetballen

Wandelen, niet rennen! Kent u dit al? Het is eigenlijk gewoon voetbal maar de spelers mogen er niet bij rennen alleen lopen. Wij van Stannah vinden dit een zo leuk initiatief dat we in april van 2016 een Walking Football toernooi in Italië hebben gesponsord! Walking Football is voor iedereen die ouder dan 50 jaar is en die nog steeds graag bij dit spel betrokken is.  Maar om de een of andere reden, zoals verminderde mobiliteit, niet meer echt het originele voetbalspel kan spelen. Het is alleen maar logisch dat ons lichaam niet dezelfde hoeveelheid fysieke inspanning kan verdragen als toen we jonger waren. Walking Football bevordert de cardiovasculaire conditie, wat inhoudt dat mensen die eraan deelnemen een gezondere levensstijl behouden.

Wie kan lopen kan mee doen!

Een paar Walking Football regels:

Voetbal is voor alle leeftijden

Zo ziet u maar weer, voetbal is voor alle leeftijden! Alleen om te kijken, maar ook om zelf mee te doen!

  • Kan zowel binnen als buiten gespeeld worden
  • Als je rent, krijgt de andere kant een vrije schop
  • Slidings zijn verboden
  • De bal mag nooit boven heupniveau worden gekickt.
  • Met lopen wordt bedoeld: één voet moet ten alle tijden de grond aanraken

Dit jaar werd het WK Walking Football in het Britse Bristol op 12 mei gehouden. Dit werd tussen het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Gibraltar), Nederland en Canada gehouden. Het Nederlandse elftal had er echt een paar sterren tussen zitten! Zoals “Mr. Ajax” en drie keer Europa Cupwinnaar: Sjaak Swart, Gouden Schoen winnaar Kees Kist, en WK finalisten Dick Schoenaker en Wim Rijsbergen! De Schotten waren echter degene die de trofee dit WK mee naar huis namen. Benieuwd hoe dat eruitzag? Bekijk hieronder het filmpje:

Wist u dit over het WK?

 Restaurants, cafés maar ook supermarkten zien een groot verschil in hun omzet wanneer hun land het ver schopt in het WK! Zo komen mensen vaak bij elkaar om de wedstrijden samen te bekijken, het is daarom altijd een goed idee om onze kennis een beetje bij te spijkeren! Daarom hieronder een lijstje van leuke weetjes om tijdens uw volgende WK feestje te vertellen!

  • Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1900 en 1904 werd voetbal beschouwd als een demonstratiesport en de voetbal atleten kregen geen medailles.
  • Het allereerste FIFA-WK doelpunt ooit werd gescoord door de Franse speler Lucien Laurent.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de nasleep daarvan zouden de wereldkampioenschappen in Duitsland en Brazilië worden gehouden, maar door de oorlog konden ze niet plaatsvinden.
  • Tijdens de finale van het eerste WK voetbal werden vanwege een geschil tussen de twee landen twee verschillende ballen gebruikt in de finale: Uruguay en Argentinië. Voor de eerste helft werd Argentinië ‘s bal gebruikt en in de tweede helft zorgde Uruguay voor de bal!
  • Een oude versie van het spel genaamd “Tsu Chu” werd gespeeld door vrouwen in China tijdens de Han-dynastie (25-220 CE). Er zijn fresco’s die vrouwen laten zien die deze sport beoefenen.
  • Er is nog nooit een wereldkampioen geweest dat niet vanuit Zuid-Amerika of Europa kwam.
  • Omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog geen WK voetbal was, bleef Italië 16 jaar lang wereldkampioen.
  • Het was tijdens de beroemde finale tussen Brazilië en Uruguay in 1950 dat het grootste aantal mensen ooit een WK voetbal bijwonen – 199.845 mensen in totaal!
  • Het laagste aantal supporters bij een WK Voetbal ooit was Peru tegen Roemenië tijdens het eerste WK in 1930 – slechts 300 supporters kwamen naar het spel kijken.
  • Brazilië is het enige land dat sinds 1930 aan elk wereldkampioenschap voetbal heeft deelgenomen.

Bronnen:

  • Glanville, Brian (2005). The Story of the World Cup. Faber. ISBN 0-571-22944-1.