Voor Anežka Kašpárková is leeftijd slechts een getal | Stannah

90 Jaar oude Anežka Kašpárková is hét bewijs dat leeftijd slecht een getal is!

Anežka besteedt haar oude dag aan het versieren van de huizen en de kapel in haar dorp met Moravische kunst!

Geschreven door Stannah

Anežka versierd de huizen met Moravische kunst.

Anežka Kašpárková heeft op haar 90ste haar droom om kunstenaar te worden in vervulling laten gaan. Ze weigert om haar hoge leeftijd tot een struikelblok te maken en verft er op los. Ze heeft echter wel een leven lang hard werken achter de rug, voordat Anežka op pensioen ging werkte ze op het platteland. Men zou daarom denken dat ze van haar wel verdiende rust zou willen genieten, ze heeft immers decennialang moeten werken! Maar, in plaats daarvan kiest Anežka ervoor om de huizen in haar dorp met prachte bloemmotieven te versieren. Dat doet ze nu al zo een 30 jaar, nog steeds met veel passie en plezier.

de oude dame verft erop los

Anežka’s tweede leven als kunstenaar begon met het nemen van schilderlessen van een oudere kunstenaar. Op deze manier kon zij de traditie van het versieren van de huizen met bloemmotieven voortzetten én ging deze niet verloren. De huizen zijn haar doek, en ze gebruikt exclusief ultramarijn blauw omdat het zo mooi tegen de witte muren afsteekt. Ze zorgt er altijd voor dat haar tekeningen gedetailleerd en verfijnd zijn, ook moet de verf van goede kwaliteit zijn zodat de inwoners hier lang van kunnen genieten. Anežka is het levende bewijs dat leeftijd slechts een getal is, zeker wanneer het gaat om creativiteit.

Maar wat is Anežka’s geheim? Hoe heeft zij het mentale verouderingsproces overwonnen?

Omarm de gave van neuroplasticiteit!

Oudere hersenen kunnen gestimuleerd worden om nieuwe verbindingen te creëren

Het is verbazingwekkend hoe sommige 90-jarigen nog steeds zulke scherpe cognitieve vaardigheden hebben, dat het lijkt alsof hun hersenen bijna niet verouderd zijn. Hoe deze mensen hier werkelijk in slagen komt doordat zij zich wijden aan taken waar functionele cognitieve vaardigheden voor nodig zijn.  Zoals het pionierswerk van Marion Diamond (een baanbrekende onderzoeker die beschouwd wordt als éen van de grondleggers van de moderne neurowetenschap) ons 50 jaar geleden al bewees, weten we dat onder invloed van de positieve effecten van een verrijkte omgeving, de hersenen daadwerkelijk kunnen groeien en vernieuwen.

Dit betekent dat, met de juiste stimulatie, de hersenen zich zelfs op volwassen leeftijd blijven ontwikkelen! Dit was niet alleen een revolutionaire ontdekking, het was ook een zeer positief vooruitzicht dat de manier waarop we over het verouderingsproces van de hersenen denken voor altijd veranderde.  Helaas zijn er wel nog steeds misverstanden die het plezier van het ouder worden kunnen belemmeren.

Dit betekent dat, met de juiste stimulatie, de hersenen zich zelfs op volwassen leeftijd blijven ontwikkelen!

Veelvoorkomende misverstanden over het mentale verouderingsproces

Veelvoorkomende misverstanden over het mentale verouderingsproces

Mensen hebben nog steeds heel veel misverstanden met betrekking tot ouder worden. Deze misverstanden kunnen, naarmate onze dierbaren ouder worden zeker een belemmering zijn. Zo kunnen deze stigma’s een negatieve invloed op ouderen hebben en zodoende hun interacties met anderen beïnvloeden.

Onze latere levensjaren brengen vaak een toename van tijd met zich mee, waardoor we tijd hebben om nieuwe ervaringen op te doen en om nieuwe mensen te leren kennen. Helaas kunnen sommige ouderen het gevoel hebben dat ze niet langer productief of waardevol zijn. Het is daarom zeer belangrijk om als verzorger of familielid onze oudere dierbaren te helpen met het omarmen van de mogelijkheden die de ouderdom met zich mee brengt. Voor wie hier voor open staat, kan onze “oude dag” gevuld zijn met betekenis en waarde.

De volgende misverstanden kunnen problematisch zijn:

Misverstand 1 – Naarmate we ouder worden verminderd ons denkvermogen

Leeftijdsgerelateerde geestelijke aandoeningen zoals dementie, die het geheugen op korte of lange termijn vermindert, worden vaak bij ouderen geconstateerd. Echter, het idee dat iedereen zijn of haar geheugen verliest naarmate we ouder worden is fundamenteel onjuist.  Vaardigheden zoals; wiskunde, verbale vaardigheden en abstract redeneren kunnen juist verbeteren naarmate we ouder worden. Wat belangrijk is, is dat we ons geheugen blijven trainen. Zoals we ook met ons lichaam doen, hebben onze hersenen ook regelmatige inspanning nodig.  Geestelijke stimulatie zoals Sudoku®, een kruiswoordpuzzel maken of sociale interactie kunnen een cruciale rol spelen bij het scherp houden van de geest en het afweren van degeneratieve omstandigheden.

Misverstand 2 – We zijn minder gelukkig naarmate we ouder worden

Ouderdom wordt vaak geassocieerd aan depressie, eenzaamheid en afzondering. Maar, ouder worden betekent juist dat we méer vrije tijd hebben om van onze hobby’s en interesses te genieten. Recente geluk studies hebben aangetoond dat mensen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, met minder verplichtingen, meestal het gelukkigst zijn. Het is belangrijk om de mogelijkheden die tot de beschikking van ouderen staan met hun te delen. Op deze manier kan een oud talent herontdekt worden of een nieuwe passie ontwikkelend worden.

Misverstand 3 – Ouderen zijn altijd eenzaam

Het verlies van familie, vrienden en kennissen naarmate we ouder worden is een van de verdrietigste feiten van het leven. Zich sociaal gezien geïsoleerd voelen kan tot minder geluk en eenzaamheid leiden. Gelukkig bestaan er in ons land, vele organisaties en activiteiten die ouderen in vergelijkbare situaties kunnen helpen bij het behouden van positieve sociale contacten. Vrijwilligerswerk, clubs en seniorencentra kunnen sociale banden stimuleren die ouderen kunnen ondersteunen bij het ouder worden proces.

Misverstand 4 – Ouderen hebben verschillende gezondheidsproblemen

Het valt niet te ontkennen dat de gezondheid van ons lichaam achteruitgaat wanneer we ouder worden. Maar, dat betekend niet dat we onze zelfstandigheid moeten inleveren en de rest van ons leven in een ziekenhuis zullen moeten doorbrengen! Uiteraard zullen sommige ouderen gezondheidscomplicaties ontwikkelen. Maar vele hiervan kunnen door middel van een gezonde levensstijl vermeden worden. Goede voeding en lichaamsbeweging kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen. Het is belangrijk dat u uw dierbaren bij dit proces helpt en hen aanmoedigt om actief te blijven. Wanneer actief blijven moeilijk is omdat men niet meer goed mobiel in eigen huis kan zijn, is het aanschaffen van een traplift wellicht het overwegen waard. De traplift zorgt ervoor dat men op een veilige en onafhankelijke manier in hun eigen huis kan blijven wonen.

Misverstand 5 – Nooit te oud om te leren?

We zeggen vaak met goede moet dat “je nooit te oud bent om te leren” maar in de praktijk denken veel mensen daar anders over. En laten vaak nieuwe dingen links liggen omdat we denken dat we daar te oud voor zijn. Hoewel de strategie voor het aanleren van nieuwe vaardigheden anders kan zijn dan in hun jeugd, is het belangrijk dat uw oudere dierbaren niet bang zijn om nieuwe hobby’s en uitdagingen aan te pakken. Het verwerken van nieuwe informatie kan helpen om de geest scherp te houden en geeft een interessante taak om ze gedurende de hele dag door te blijven stimuleren.

De vrees om ouder te worden wordt vaak door deze misverstanden veroorzaakt. Het is echter belangrijk dat u, of een ouder wordende dierbare, het verouderingsproces zien als een gelegenheid om nieuwe kansen te verkennen, net zoals de 90-jarige Anežka Kašpárková heeft gedaan.

Door actief, open en geëngageerd te blijven, kunnen de latere levensjaren weleens de meest verrijkende zijn.