Tips voor het Perfecte Kerstdiner met Ouderen | Stannah

Een heerlijk kerstdiner voor alle leeftijden

Kerst vieren we het liefst met familie. Organiseer jij dit jaar het kerstdiner? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je tafelgenoten op leeftijd. Stannah geeft je tips voor een gezellig kerstdiner waar de oudsten van je familie net zoveel van genieten als jij.

Geschreven door Stannah

1. Maak een planning waar iedereen zich goed bij voelt

Plan je kerstfeest goed op voorhand. Een spontaan feestje is leuk. Maar voor ouderen vaak een grote uitdaging. Zo moet iemand die in een rolstoel zit, vaak ruim op tijd speciaal transport kunnen regelen. En een etentje dat eindigt om 20 uur kan lastig zijn voor iemand die normaal op dat uur gaat slapen. Voorkom dit soort strubbelingen door ruim op tijd aan te geven waar en wanneer het diner plaatsvindt.

 

2. Hou rekening met bepaalde dieetvoorschriften

Voor velen is kerst een reden om lekker te genieten. Toch moeten ouderen zich vaak aan een bepaald voedingspatroon houden. Bijvoorbeeld omdat zij diabetes hebben of moeilijker kauwen. Pas je menu aan zodat er voor ieder wat wils is.

 

3. Betrek iedereen

Of je nu samen een wandeling maakt, een film kijkt of een gezelschapsspelletje speelt, het is belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan de kerstactiviteiten. Zeker je oudere familieleden. Want als we ouder worden, gaan we quality time met de familie meer waarderen.  

 

4. Neem tijd om terug te blikken

Kerst is het perfecte moment om positieve familieherinneringen op te halen. Lijdt een familielid aan dementie? Praat dan over oudere herinneren. Dementie tast het kortetermijngeheugen meestal eerst aan. Herinneringen van vroeger blijven langer bewaard. Het geeft je oudere familieleden vaak een fijn gevoel als ze nog kunnen meepraten over vroeger.

 

5. Blijf positief

Een kerstfeest organiseren kan je behoorlijk wat stress bezorgen. Zeker als je rekening moet houden met specifieke behoeften van een ouder familielid. Blijf positief en geniet van het moment. Je leeft tenslotte maar een keer. En negatieve gedachten zijn uiteindelijk alleen maar verspilde tijd die je beter gezellig met je familie had doorgebracht.

 

6. Meng je in gesprekken

Senioren zijn een levende schatkist aan ervaring en kennis. Die ze vaak meer dan graag delen. Stel vragen die een gesprek op gang brengen. Je zult versteld staan hoeveel je kunt leren van een ouder familielid. Bovendien zijn zij vice versa vaak super blij met jouw interesse.

 

7. Overtref verwachtingen

Kerst is het moment om een extra inspanning te doen. Het lijkt misschien veel moeite om een speciaal gerecht klaar te maken of een lange afstand te reizen. Maar die glimlach op het gezicht van je opa of oma maakt dat het meer dan waard.

Verzorg je als mantelzorger een ouder familielid of een oudere geliefde? Dan kan een traplift een cruciale rol spelen bij een fijne oude dag. Bovendien is het voor jezelf ook een hele geruststelling als je weet dat jouw dierbare zich veilig kan voortbewegen in huis. Met een traplift van Stannah hoef je je geen zorgen meer te maken over de veiligheid van je dierbare. Kom meer te weten via stannah.be.