Ouder worden in de stad of op het platteland, wat zijn de verschillen?
Waar kunnen ouderen het beste hun gouden jaren doorbrengen? In een bruisende stad of toch op het idyllische platteland?
Geschreven door Stannah
De wereld is tegenwoordig kleiner. Iedereen heeft toegang tot vrijwel dezelfde informatie. We kopen onze kleding en boodschappen in dezelfde winkels en we gaan allemaal naar dezelfde landen op vakantie. Social media heeft contact met vrienden en familie vergemakkelijkt en afstanden verkort.
Nog niet zo lang geleden was dit echter niet het geval. Er was een veel groter verschil tussen het leven van de mensen die in de stad en dat van die op het platteland woonden. De mensen op het platteland hadden immers niet dezelfde toegang tot alle “wereldse dingen” van de grote stad. Afstanden waren groter en mogelijkheden waren kleiner. Voor jongere mensen zal het verschil tussen deze twee werelden veel kleiner zijn dan bijvoorbeeld voor ouderen. Maar wat is het verschil voor ouderen? Daar gaan we in dit blogartikel naar kijken. En wie weet, misschien zit u nu wel na te denken over een verhuizing. Hopelijk kan dit artikel u dan enkele ideeën geven.
Ouderen in België
Volgens de cijfers van de overheid” zijn ongeveer 2 062 561 van de Belgen 64 jaar of ouder. Hiernaast zien we de verdeling van de leeftijden op een piramide. Het is zeer waarschijnlijk dat de meeste ouderen in een stedelijke omgeving leven, omdat daar over het algemeen meer voorzieningen zijn en men dichter bij familie woont. Laten we eens naar een voorbeeld kijken:
Bron: Economie Statistics Belgium
Hieronder heeft u een voorbeeld van de bevolking in de gemeente Brussel:
Bron: Economie Statistics Belgium
Het beeld is anders wanneer we naar een dunbevolkt gebied kijken zoals Attert: hier is 11% van de bevolking 65 of ouder, terwijl dat in de gemeente Brussel 18% is. Uiteraard is dit altijd relatief. Er zullen relatief meer jongeren in de stad wonen dan ouderen, omdat jongeren vaak in de stad moeten wonen voor hun werk.
Bron: Economie Statistics Belgium
Wat zijn de voor-en nadelen van het leven in de stad voor een ouder persoon?
Volgens het magazine “Oud worden in Nederland” – dat ons ook interessante algemene feiten geeft en niet alleen met betrekking tot Nederlandse ouderen – bestaat een goede oude dag uit twee fundamentele elementen. Namelijk;
- Eigen regie en
- Een gevoel van verbondenheid”.
Eigen regie spreekt voor zich, men vindt het belangrijk om in staat te zijn om zelf te bepalen hoe men leeft. Een gevoel van verbondenheid heeft dan weer te maken met het belang van relaties met anderen.
Photo credit: Tóbias Cornille
De grootste voordelen van leven in een stad op oudere leeftijd:
- Levendig en multicultureel: Of u nu rustig op een terrasje zit of gaat voor een wandeling, er is altijd een gezellige drukte om u heen, van alles om naar te kijken en om in mee te doen.
- Steun en toeverlaat: Over het algemeen hebben de Belgische steden allerlei voorzieningen, zoals buurthuizen en andere organisaties die veel voor ouderen organiseren. Uiteraard zijn er meer zorginstellingen in de steden, zodat de kans groter is dat u in uw vertrouwde omgeving blijft mocht u hier naartoe gaan.
- Voorzieningen om de hoek: ook in de stad zien we duidelijk meer voorzieningen. Zo is de huisarts, apotheek of fysiotherapeut makkelijker te bereiken als in een ruraal gebied.
- Mobieler: in de stad heeft men makkelijker toegang tot het openbaar vervoer. U kunt praktisch overal komen en relatief snel.
- Beter een goede buur, dan een verre vriend: Volgens “Oud worden in Nederland” zijn buren erg belangrijk voor het geluk van oudere mensen. Ze helpen vaak met een boodschap hier en daar en geven vooral sociaal geluk. In de stad heeft u meer buren en er worden vaak buurtactiviteiten georganiseerd.
- Cultuur en evenementen: de stad heeft over het algemeen een groter aanbod aan musea, theaters, dansgelegenheden, bioscopen en bijvoorbeeld tentoonstellingen. Ook worden er meer evenementen georganiseerd. Soms zijn deze zelfs gratis, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is!
De grootste nadelen van leven in een stad op oudere leeftijd:
- Eenzaamheid en armoede: er schijnt meer armoede en eenzaamheid in de stad voor te komen dan op het platteland. Helaas zijn de vele initiatieven voor ouderen die in de stad bestaan nog niet genoeg. Er is ook meer armoede dan we ons realiseren.
- Verkeer: de stad heeft uiteraard veel meer verkeer. Dit kan voor een ouder persoon vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan angst met oversteken omdat men dan wat langzamer loopt.
- Lawaai en drukte: hoewel de gezellige drukte juist gezelschap brengt, kan het soms ook een beetje te veel zijn.
- Anonimiteit en individualisering: een stad kan wat individueler zijn. Gelukkig zijn er zoals hierboven aangegeven verschillende activiteiten voor o.a. ouderen, maar soms komt het er niet van of heeft u pech en is er geen goede band met de buren. Mensen hebben het vaak drukker in de stad en kunnen elkaar minder snel opmerken.
“Als je in de stad bent, amuseer je je. Als je op het platteland bent, amuseer je de anderen”Oscar Wilde
Wat zijn de voor- en nadelen van het leven op het platteland voor een ouder persoon?
Nu we gekeken hebben naar de situatie in de stad willen we ook de voor- en nadelen weten van het platteland! Men heeft vaak het idee dat mensen over het algemeen gelukkiger zijn op het platteland. Verschillende studies geven dit ook aan, vooral voor West-Europese landen. Maar is dit ook het geval voor ouderen?
Photo credit: Christian Widel
De grootste voordelen van leven op het platteland op oudere leeftijd:
Photo credit: Studio Dekorasyon
- Rust, ruimte en vrijheid: Dit moet hét grootste voordeel zijn! Wanneer men op het platteland woont, woont men midden in de natuur. In contact zijn met de natuur heeft zeer positieve effecten op mensen, zoals we in het tuinierartikel kunnen lezen. Rust en ruimte is dé remedie tegen stress en angst.
- Hechter netwerk: over het algemeen hebben mensen die op het platteland wonen een hechter sociaal netwerk en leven in kleinere gemeenschappen. Ook worden er vaak activiteiten via het dorpshuis of via de kerk georganiseerd. En dit draagt weer bij aan het sociale netwerk van de inwoners.
- Liefde voor traditie: het platteland gaat ook zeker mee met de eigentijdse ontwikkelingen, maar over het algemeen hebben oudere mensen op het platteland een hechtere band met traditie. Dit is erg fijn omdat het vertrouwelijk is en een prachtig “cadeau” om aan de kleinkinderen door te geven.
- Familie: dit hang sterk samen met het bovenstaande. Vaak is de band met kinderen, broers en zussen hechter omdat men op dezelfde plek is blijven wonen. Men ziet elkaar vaker omdat de gemeenschap kleiner is.
- Dichterbij dan ooit: Dankzij de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar is de wereld veel kleiner geworden. Zo is het veel makkelijker om contact te onderhouden met mensen van over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan Skypegesprekken. Ook films, series, tv-programma’s en zelfs luisterboeken zijn overal beschikbaar en bieden zo meer vermaak aan mensen die geïsoleerder wonen.
Op het platteland vervangt het venster de schouwburg en de wandeling.Gustave Flaubert
De grootste nadelen van leven op het platteland op oudere leeftijd:
- Eenzaamheid en isolatie: dit is de keerzijde van de medaille, hoewel eenzaamheid ook in de stad veel voorkomt. Door de dunne bevolking, jongeren die naar de stad verhuizen en minder makkelijke toegang tot het openbaar vervoer is ook hier eenzaamheid. Echter wel minder dan in de stad.
- De voorzieningen bevinden zich niet om de hoek: zoals wij hierboven hebben kunnen lezen, bevinden de voorzieningen zich hier niet om de hoek en is het openbaar vervoer niet zo compleet als in de stad.
- Lange afstanden voor zorgverleners: door de langere afstanden (en dus ook een langere reistijd) is dit nog weleens moeilijk te combineren. Het kost de zorgverlener meer tijd en geld om hier bij iemand thuis te komen. Wat natuurlijk nadelig kan zijn.
- Woningen zijn niet altijd geschikt: mensen wonen hier vaak nog in grote boerderijen. Deze zijn minder makkelijk te verkopen of aan te passen. Maar volgens dit onderzoek is het meestal wel mogelijk om de begane grond aan te passen of bijvoorbeeld een traplift te plaatsen.
We kunnen concluderen dat zowel de stad als het platteland leuke en minder leuke aspecten hebben. Maar in beide gevallen is gezelschap, zo onafhankelijk mogelijk blijven en hulp krijgen wanneer dit nodig is het belangrijkste. Het mooie van het platteland is het contact met de natuur, de ruimte en de rust. Het mooie van de stad is het gemak van alles dichtbij en de gezelligheid om ons heen. Daarna is het aan ieder om voor zichzelf een keuze te maken!