Nooit te Oud om uit uw Comfortzone te Stappen | Stannah


Een actief leven op leeftijd zit in de lift

Geschreven door Stannah

Stap uit uw comfortzone en blijf actief

Leven is het meervoud van lef. Voluit leven vraagt immers de nodige portie lef. U bent nooit te oud om uit uw comfortzone te stappen en erop uit trekken om nieuwe vrienden te leren kennen. En wie weet (her)ontmoet u wel de liefde van uw leven…

Ouder worden hoeft niet alleen
Bijna de helft van de ouderen voelt zich eenzaam. Dit toegeven is echter niet makkelijk, want er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Hen uit hun isolement halen is dan ook vaak een moeilijke opdracht.

Mensen zonder partner voelen zich vaker eenzaam dan mensen met partner. Een partner geeft u gezelligheid, steun en meer plezier in het leven. Sociaal contact maakt immers gelukkig en geeft uw gezondheid een boost.

Liefde is van elke leeftijd
Liefde op leeftijd, het is iets dat u steeds vaker ziet. De gedachte dat het wegvallen van de partner betekende dat u de rest van uw leven alleen bleef, is dit vandaag de dag steeds minder aanwezig.

De generatie ouderen die er nu aan komen zijn op een andere manier grootgebracht. De zestigers van vandaag gaan nog heel wat uitdagingen aan, ook op relationeel vlak. Een positieve evolutie, want uw leven met iemand delen geeft energie om uit uw comfortzone te stappen en nieuwe dingen te ondernemen.

Verlaat je comfortzone
Het leven begint aan het einde van uw comfortzone. Uw veilige cocon verlaten is iets wat uw leven verrijkt. Een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgen of naar een nieuwe plek reizen, dat helpt om te groeien en gelukkig te zijn. U bent nooit te oud om uit uw comfortzone te stappen, ook niet als u de 60 al (ver) voorbij bent. Er staat immers geen leeftijd op opnieuw te leren leven. Zelfs als u er na een overlijden of scheiding helemaal alleen voor komt te staan, hoeft u niet in stilte te wachten tot het voorbij is.

Zelfstandigheid speelt hierin een grote rol. We maken ons vooral zorgen over de mogelijke fysieke beperkingen die gepaard gaan met ouder worden.

Langer thuis wonen start vandaag
Rust roest. Een cliché, en toch een waarheid als een koe. Bewegen is de sleutel tot zelfstandigheid. Eens over de vijftig denken we meer na over ‘later’. Hoe kunnen we onze dagen nuttig invullen, en vooral, hoe kunnen we zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Hoe langer u kunt leven en wonen in een bekende omgeving, hoe beter uw fysiek en geestelijk welzijn.

Kleine aanpassingen aan uw woning kunnen hierbij al een groot verschil maken. Denk maar aan een zitje in de douche of een armsteun aan het toilet. Maar ook wanneer het moeilijk wordt om de trap te nemen, kan een traplift een manier zijn om uw bewegingsvrijheid in huis te garanderen. Want ouder worden wil niet zeggen dat u moet inleveren op vrijheid, toch?

Om die vrijheid nog een extra duwtje in de rug te geven, helpt een bucket list om uit uw comfortzone te stappen. Daag uw moeder, vriend(in) of partner uit om zo veel mogelijk gekke dingen op papier vast te leggen. De bedoeling is dat u al deze zaken ook effectief uitvoert. Sommige activiteiten doet u samen met vrienden of familie, andere dan weer alleen. Wij geven u alvast enkele ideeën:

1. Een reis maken, ook al ga je alleen

Ontdek nieuwe plaatsen en culturen! Als u niet graag alleen reist, trek er dan op uit met verenigingen die een gevarieerd reisaanbod voor senioren bieden. Verder is reizen de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Op de website voor Vlaamse Actieve Senioren kunt u een reisaanbod voor senioren vinden.

Senioren hangmat

2.Een nieuwe hobby of vaardigheid leren

Gebruik uw vrije tijd om uzelf te ontplooien. Ga op zoek naar een nieuwe hobby of hobbyclub. Begin met schilderen, volg computerlessen of kies voor iets actiever zoals fietsen. Het aantal activiteiten voor senioren is ontelbaar. U vindt ongetwijfeld een hobby die bij u past.

Ouderen volgen schilderles in een atelier

3. Een traplift uitproberen

De eerste keer op een traplift kan erg spannend zijn en zeer leuk eens u boven bent geraakt. De moeite waard om het eens uit te proberen! Als u op latere leeftijd dan een traplift nodig hebt, weet u meteen wat u in huis haalt.

Senior gebruikt zijn traplift


4. Een fotoshoot van uzelf voor uw familie

Foto’s laten nemen van uzelf lijkt op het eerste zicht beangstigend. Eens u bezig bent, voelt het fantastisch. De mooie kiekjes kunt u achteraf schenken aan uw familie. Dubbel plezier.

Fotoshoot met professionele fotograaf in een studio

5. Een groot pannenkoekenfeest voor heel de familie gooien

Niets is zo gezellig als een bijeenkomst met de hele familie. Geniet van de lentezon met overheerlijke pannenkoeken. Sfeer gegarandeerd!

Een familie geniet van een gezellige brunch in de tuin

6. Een tv-opname bijwonen

Word een echte tv-ster! Vaak zijn studio-opnames gratis. Bovendien is het een unieke ervaring.

Een professionele camera in een TV-studio

7. Een concert bijwonen

Komt uw favoriete artiest naar uw stad? Wilt u nog eens uit de bol gaan? Ga dan naar een concert of festival.

Mensen die een concert bijwonen

8. Een vriend of familielid bezoeken die ver weg woont

Denkt u niet al te vaak: ik zou nog eens op bezoek moeten gaan bij … ? Wacht niet te lang. Maak een lijstje met verre vrienden of familieleden waarmee u graag wilt afspreken en leg meteen een datum vast. Misschien kunt u hen zelf uitnodigen voor een gezellig diner bij u?

Een groep ouderen maken plezier tijdens een bezoek aan elkaar

9. Leren duiken

Ontdek de fascinerende wereld van de zee en volg een duikcursus. Het is niet alleen goed voor de conditie, u krijgt ook adembenemende taferelen te zien.

Een koppel zwemt in zee

10. Whisky proeven in de Schotse hooglanden

Schotland is een prachtig land dat veel te bieden heeft. U kunt er genieten van de adembenemende natuur, de rijke geschiedenis en de typische Schotse whiskey natuurlijk.

Senior met een glas whisky

11. Je stamboom onderzoeken

Bent u benieuwd naar uw voorouders? Duik dan in het verleden van uw familie. Een familiestamboom onderzoeken is een interessante en leerrijke bezigheid.

Stamboom onderzoeken bij senioren

12. Een vreemde taal leren

U bent nooit te oud om te leren. Lees uw favoriete boek in zijn originele taal of ontdek lokale recepten die u in het nederlands niet terugvindt.

Vreemde taal leren

13. Een tattoo laten zetten

Een betekenisvolle tatoeage is een vorm van kunst. Hebt u altijd al gedroomd om eentje te zetten, maar het nooit gedurfd? Nu is het moment.

een tatoeëerder is volop bezig met het plaatsen van een tattoo

14. Karaoke zingen

Nodig wat vrienden uit en brul mee met jullie favoriete lied. Het maakt niet uit dat er soms – of regelmatig – een valse noot tussen zit. Jullie gaan ongetwijfeld plezier maken!

Senioren zingen karaoke

15. Van kapsel veranderen

Kies bij het volgende bezoek aan de kapper eens voor een nieuwe coupe. Laat uw haar anders knippen, kleuren en stylen. Alles kan!

Een vrouw bij de kapper

16. Met dolfijnen zwemmen

Met dolfijnen zwemmen is een ongelooflijke belevenis. In België zijn er verschillende waterparken die onder professionele begeleiding een zwemsessie aanbieden.  

Een oudere vrouw zwemt met een dolfijn

17. Lid worden van een club, vereniging of politieke partij

Als u lid wordt van een club, vereniging en politieke partij ontmoet u ongetwijfeld nieuwe mensen waarmee u iets gemeenschappelijk hebt. Bovendien kunt u deelnemen aan alle (neven)activiteiten.  

Een groep enthousiaste en gemotiveerde ouderen moedigen elkaar aan

18. Een selfie nemen op de plaats van uw ouderlijke huis

Niets is leuker dan op zoek te gaan naar uw ouderlijke huis. De buurt is hoogstwaarschijnlijk erg veranderd tegenover vroeger en misschien staat uw woning er al lang niet meer. Haal samen met uw broers, zussen of jeugdvrienden herinneringen op en neem een foto om aan uw familie te tonen achteraf.

Een vrouw neemt een foto van zichzelf en haar man

19. U inschrijven op een online datingsite

Ook op latere leeftijd kunt u nog steeds liefde vinden. Daarnaast kan het ook gewoon leuk zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Waarom maakt u niet samen met uw kleinzoon of –dochter een profiel aan?

Een koppel geniet van een romantische dag

20. Uw vrienden uitnodigen om samen naar het wielrennen te kijken

De Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix? Samen naar het wielrennen kijken, kan zeer gezellig zijn. Bovendien hebt u tijd om tussendoor bij te praten.

Samen tv kijken onder de senioren

Benieuwd wat uit uw comfortzone stappen kan betekenen voor u? Bekijk alvast dit leuke fragment van Hotel Römantiek:

http://www.vier.be/hotelromantiek/videos/de-jodelversie-van-voice/2566277