Ontslag na een Ziekenhuisopname: Wat nu? | Stannah

Maak de thuiskomst na een ziekenhuisopname zo aangenaam mogelijk

Geschreven door Stannah

Een langdurig verblijf in het ziekenhuis is een stressvolle ervaring, ongeacht de leeftijd. Toch kost terugkeren naar huis ook veel inspanning. Vooral oudere patiënten hebben daar last van.

Volgens onderzoek van de American Journal of Nursing kunnen overplaatsingen naar verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen emotioneel zwaar zijn. Als we hier niet op de juiste manier mee omgaan, kan dit zelfs leiden tot verdere gezondheidsproblemen zoals een nieuwe ziekenhuisopname.

Het is dan ook zeer belangrijk dat u voorbereid bent op deze overgangsfase. Wij gebruikten de kennis van de American Journal of Nursing om een handleiding te maken. Een handig instrument voor uw dierbaren die na een langdurig verblijf in het ziekenhuis thuis revalideren.

 

Uw plan begint op dag één van de ziekenhuisopname
Vaak wachten familieleden met het regelen van nazorg tot hun dierbare uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Dit leidt vaak tot problemen. Het is belangrijk om goed uit te zoeken welke behandelingen en therapieën nodig zijn na de opname. Neem daar goed de tijd voor.

Daarnaast brengt het opstarten van de revalidatie het nodige papierwerk met zich mee. U zult tijd nodig hebben om uit te zoeken wat u vergoed krijgt, en wat niet. Daarbij zult u de woning moeten voorbereiden op de terugkeer of eventueel zelfs moeten aanpassen. Daarnaast kan uw partner, vader of moeder extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld van de thuiszorg of door een traplift te laten plaatsen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze uitgaven, en alles op orde te hebben op de dag van aankomst. In het ziekenhuis is een maatschappelijk werker aanwezig bij wie u terecht kunt met vragen over thuiskomen na een langdurige opname.

 

Maak een checklist

Als u een dierbare thuis verzorgt, komt er veel op u af. Zorg dat u voorbereid bent en maak een checklist. Met deze lijst bent u in staat om familieleden en medewerkers van de Thuiszorg gericht aan te sturen.

Hier is een voorbeeld om u te helpen:

https://www.witgelekruis.be/

 

Wees realistisch over uw capaciteiten en zorg ervoor dat u goed wordt voorgelicht
Het is belangrijk dat u in het ziekenhuis eerlijk bent over uw kennis en kunde als mantelzorger. Zo krijgt de behandelend arts een realistisch beeld van de zorg die u kunt bieden, en kunt u extra worden voorgelicht. Wees betrokken en stel veel vragen. Zorg ervoor dat u alles weet over de therapie die uw dierbare moet volgen, de dagelijkse hoeveelheid medicijnen die hij of zij moet innemen en de medische apparatuur die thuis nodig is. Krijgt u het advies om een traplift te laten installeren? Geen zorgen, Stannah trapliften worden geplaatst door onze eigen zeer deskundige technici die u alles kunnen vertellen over het gebruik van de lift.

Probeer niet alles alleen te doen
De terugkeer naar huis na een langdurige opname is een behoorlijke overgang. Het is niet erg om anderen om hulp te vragen. Het kan bijvoorbeeld fysiek lastig voor u zijn om uw dierbare op te tillen en naar de douche of het toilet te brengen. Vraag familieleden of zorgverleners om u te helpen. Er zijn ook vervangende mantelzorgers, die tijdelijk of voor een langere periode optreden als vervangende verzorger op basis van de persoonlijke wensen. En u kunt in sommige gevallen hulp krijgen van de wijkverpleegkundige in de buurt. Deze professionals hebben een schat aan kennis en kunnen al uw vragen omtrent de thuiskomst beantwoorden. Blijf dus vragen stellen.

Zorg er vooral voor dat u het hoofd koel houdt en kalm blijft. Maak gebruik van de beschikbare middelen en instanties die u verder kunnen helpen, en maak u vooraf niet te druk over de thuiskomst van uw dierbare. Een goede voorbereiding zorgt voor een veilige en stressloze thuiskomst vanaf dag één.

Maakt u zich zorgen over de mobiliteit van een dierbare? Neem dan contact op met Stannah Trapliften op 085 208 43 43. Met een traplift van Stannah hoeft u zich geen zorgen te maken over de veiligheid van uw dierbare bij uw trap.