9 tips voor valpreventie bij senioren | Stannah

9 tips voor valpreventie bij senioren

Balans is het sleutelwoord voor valpreventie bij senioren. Vind hier 9 tips die de mobiliteit verbeteren.

Geschreven door Stannah

Herinnert u zich nog dat uw (groot)moeder of –vader vroeger probleemloos een lange wandeling maakte? En nu zijn een paar kleine stapjes soms al een uitdaging… Hoe ouder we worden, hoe minder mobiel. Maar kunnen we daar iets aan doen?

Wat is mobiliteit?

Mobiliteit betekent letterlijk ‘het vermogen om je voort te bewegen’. Toch is het eigenlijk breder dan dat. Zo kan iemand op leeftijd misschien nog wel stappen, maar heeft hij of zij wel moeite met recht staan.

Verminderde mobiliteit kan trouwens best frustrerend zijn… Het is vervelend als alledaagse activiteiten zoals winkelen of schoonmaken plots moeilijk gaan. Gelukkig kan u proactief aan de slag met enkele tips om mobiel te blijven op latere leeftijd. We helpen u graag met deze 9 tips.

Balans is het sleutelwoord

Evenwicht is onmisbaar bij valpreventie. Gelukkig kunnen senioren met een paar simpele oefeningen hun balans al verbeteren. Door bijvoorbeeld op hun tenen te lopen bouwen ze kracht op en blijven ze lenig.

Een actief lichaam blijft mobiel

Blijven bewegen is superbelangrijk om het lichaam actief te houden. Hoe actiever, hoe kleiner de kans op verminderde mobiliteit. Ouderen hoeven niet te overdrijven, maar een lichte training per week is wel aan te raden. Dat kan bijvoorbeeld een wandeling zijn, of een kleine fietstocht.

Gezond eten geeft energie

Minder energie hoort bij het verouderingsproces. Maar een gezond dieet kan dit compenseren. Telkens wanneer senioren gezond eten, krijgt hun lichaam nieuwe energie en zullen ze zich fit blijven voelen.

Goede ogen zijn belangrijk

Verminderd zicht verhoogt het risico op vallen. Raad uw moeder of vader daarom aan zich regelmatig te laten controleren door een opticien of oogarts. Bovendien is het aan te raden om groenten en/of fruit te eten die het zicht positief beïnvloeden zoals wortelen, eieren of amandelen.

Loophulpmiddelen geen taboe

Aarzel niet om uw geliefden een wandelstok, looprek, rollator of rolstoel aan te raden. Deze hulpmiddelen zijn er om hun mobiliteit te ondersteunen.

Degelijke schoenen onmisbaar

Goedkope schoenen die de voeten niet ondersteunen, belemmeren zelfs de meest actieve mensen. Daarom dragen senioren beter goede schoenen, in de juiste maat.

Opruimen voorkomt valpartijen

Help uw moeder of vader door kleine spullen van de grond op te rapen. Geef hem of haar ook ruim de tijd om zich van A naar B te verplaatsen. Zo voorkomt u valpartijen.

Leeftijd is maar een getal

Ouderen zijn maar zo oud als ze zichzelf voelen. Probeer hen daarom geen leuke dingen te ontzeggen, gewoon omdat ze ouder zijn.

Grenzen kennen is belangrijk

Neem geen onnodige risico’s wat mobiliteit betreft. Zijn er activiteiten die uw moeder of vader voor het eerst uitvoert? Let er dan op dat hij of zij dit voorzichtig doet en er uitgebreid de tijd voor neemt.

Bovenstaande tips zijn vooral suggesties: iedereen is anders. Als uw moeder of vader zelfs met deze tips minder mobiel blijft, dan overweegt u misschien beter een langetermijnoplossing, zoals een traplift.

Met een traplift van Stannah zorgt u ervoor dat uw vader of moeder zijn of haar bewegingsvrijheid in huis behoudt. Bovendien moet u zich geen zorgen maken over eventuele ongelukken. Stannah-trapliften zorgen voor transport in alle veiligheid.

Bezoek www.stannah.be voor meer informatie.