Vermijd de kans op vallen in de badkamer | Stannah

Zo houdt u de badkamer veilig voor senioren

Geschreven door Stannah

Maak de badkamer veilig voor senioren

Douchen is voor de meesten van ons de gewoonste zaak van de wereld. Het hoort bij onze dagelijkse routine en we doen het zelfs bijna automatisch. Toch is een uitschuiver sneller gebeurd dan we zouden denken. Gelukkig zijn u en ik fit genoeg om het douchegordijn vast te grijpen. Of om de val te breken met onze armen. Maar voor senioren kan een valpartij in de badkamer ernstige gevolgen hebben.

Met overal gladde tegeltjes en scherpe hoeken mogen we de badkamer gerust de gevaarlijkste kamer van het huis noemen. U besteedt dus best aandacht aan de mogelijke veiligheidsrisico’s zodat uw moeder of vader geen verhoogde kans loopt op een (ernstige) val. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die de veiligheid vergroten en valpartijen voorkomen. Met deze tips van Seniorennet voorkomt u een hoop leed.

Hoe wandbeugels zorgen voor meer steun en evenwicht

Evenwicht is een essentieel onderdeel van valpreventie. Wandbeugels bieden extra houvast op het toilet of in de badkamer. Ze zorgen ervoor dat uw familielid zich te allen tijde kan vastgrijpen. Het is daarom belangrijk dat

  • De beugel op de juiste hoogte hangt.
  • Hij wordt bevestigd aan een sterke achterwand.
  • U het juiste type wandbeugel kiest.

Weet u niet zeker of u deze klus kunt klaren? Laat de wandbeugel dan door een professional monteren. Er zijn trouwens ook wandbeugels die met zuignappen worden bevestigd, voor mensen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben in de badkamer. Let op: dit is geen permanente oplossing. Bedrijven als hulpmiddelenwereld bieden diverse alternatieven voor senioren. Van puur praktisch tot modellen die de badkamer verfraaien.

Waarom een douche- of badkamerstoel een veilige oplossing is

Uit bad stappen is een van de gevaarlijkste momenten in de badkamer van senioren. Het moment dat ze opstaan, met één been nog in bad en het andere al over de rand… het levert veel geglibber – en maar al te vaak valpartijen- op. Badkamerstoelen kunnen in zo’n geval uitkomst bieden.

Een badkamerstoel heeft een extra breed zit- en rugvlak. De stoel wordt zo neergezet dat hij met twee poten in het bad staat en met twee ernaast. Uw moeder of vader kan zo gemakkelijk vanuit bad op de stoel gaan zitten en over het zitvlak naar de andere kant, buiten het bad, glijden. Er zijn ook modellen verkrijgbaar waarop ze niet zelf naar de andere kant van het zitvlak hoeven te schuiven. Dat is handig voor mensen die minder kracht hebben in hun benen.

Neemt uw familielid liever een douche? Schaf dan een douchestoel aan. Dit vermindert niet alleen het risico op vallen, maar zo spaart uw moeder of vader ook krachten. Gebruik zowel de badkamerstoel als de douchestoel in combinatie met wandbeugels, voor extra grip tijdens het op- en afstappen.

Waarom senioren zich veiliger voelen in een walk-in bad

Walk-in badkuipen zijn de meest effectieve oplossing voor een veilige badkamer. Ze worden helemaal op maat gemaakt en vervangen de bestaande badkuip of douchecabine. Een aannemer of loodgieter installeert hem en kan het walk-in bad uitrusten met extra veiligheidsvoorzieningen zoals handgrepen, een thermostaatkraan, een speciale douchekop, verwarmde stoelen en een anti-slip gedeelte.

Wat u nog kunt doen

Recent onderzoek  toont aan dat elk jaar 80.000 65-plussers op de Spoedafdeling belanden na een val. Voor 40.000 senioren is zelfs een ziekenhuisopname nodig. Eén op de vijf ouderen die valt, heeft een ernstig letsel. Gelukkig kunt u met de juiste hulpmiddelen een hoop leed voorkomen. Is uw moeder of vader minder mobiel en wilt u meer veiligheid in huis? Overweeg dan een traplift van Stannah. De installatie van een traplift is vergelijkbaar met die van wandbeugels: het vereist geen grote woningaanpassingen en is vaak binnen enkele uren geregeld. Bezoek onze website voor meer informatie: stannah.be