5 Tips om de Kans op Vallen te Verkleinen | Stannah

Verklein de kans op vallen: 5 tips

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wist u dat 1 op de 3 van de thuiswonende ouderen 1 keer per jaar valt? (bron: valpreventie.be) Veel ongelukjes zijn gelukkig te voorkomen. Stannah geeft u 5 tips om de kans op vallen te verkleinen!

Geschreven door Stannah

 1. Bewegen
  Door voldoende te bewegen zijn uw spieren sterker waardoor u minder snel valt. Probeer een half uurtje per dag te bewegen. Tuinieren, boodschappen doen en de hond uitlaten tellen ook mee!
 2. Ogen testen
  Naarmate u ouder wordt, gaan uw ogen vaak ook achteruit. Laat daarom ieder jaar uw ogen testen bij een opticien. Misschien hebt u een bril nodig? Dat verkleint het risico op vallen ook weer een stukje.
 3. Veilige gewoontes
  Veel gewoontes vormen eigenlijk potentieel valgevaar. Denk bijvoorbeeld aan snel de trap aflopen omdat de deurbel gaat, op een stoel staan om iets uit het bovenste keukenkastje te nemen of uw veters niet goed strikken. Leer uzelf veilige gewoontes aan.
 4. Aanpassingen in uw woning
  Neem uw woning eens onder de loep. Vaak verkleint u met een paar kleine aanpassingen het risico op vallen. Vermijd losliggende snoeren of kabels, leg een antislipmat in de douche en in bad en zorg voor goede verlichting. Hebt u opstapjes in uw woning? Dan kunt u deze misschien laten weghalen. Als traplopen moeizamer gaat, dan kunt u een traplift van Stannah laten plaatsen.
 5. Medicijnen
  Veel medicijnen hebben bijwerkingen. Denk aan slaperigheid, duizeligheid, slechter zien en trager reageren. Deze bijwerkingen kunnen als gevolg hebben dat u eerder valt. Slikt u medicijnen? Lees de bijsluiter dan aandachtig door op bijwerkingen. U kunt hier dan rekening mee houden.