Voorkom vallen met de juiste schoenen | Stannah

Hoe u vallen voorkomt met de juiste schoenen

Geschreven door Stannah

Blijf langer mobiel met het juiste schoeisel

Urenlang zeuren bij moeder om een bepaald paar schoenen, herinnert u zich het nog? En als u ze dan eenmaal had, dan kon u plots veel harder rennen en veel hoger springen. Pure verbeelding natuurlijk. Of niet?
De juiste schoenen hebben wel degelijk invloed op uw dagelijkse doen en laten. Zeker voor senioren kan het juiste schoeisel het verschil maken tussen veilig de straat oversteken of een levensbedreigende valpartij.

Loopt uw familielid een verhoogd risico op vallen? Bijvoorbeeld door een evenwichtsstoornis, verminderde mobiliteit of een andere aandoening? Maak dan een afspraak bij de podotherapeut of specialist in de voetenzorg. Die bepaalt met een paar eenvoudige tests welk type schoeisel uw moeder of vader kan helpen.

Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Daarom is het belangrijk om kwalitatief schoeisel te dragen, zelfs thuis. Even naar de keuken op blote voeten lijkt misschien onschuldig, maar het risico op een val is groot. Probeer daarom ook slippers af te raden bij uw moeder of vader. Die hebben geen goede profielzool en veroorzaken veel ongelukken.

7 tips voor de juiste schoenen voor 65-plussers

Beperk het risico op vallen bij uw moeder of vader tot een minimum met deze 7 tips.

  • Stevige ondersteuning – Vermijd versleten of extreem flexibele schoenen. Kies voor stevige zolen en minimale flexibiliteit voor betere stabiliteit.
  • De juiste maat – Koop schoenen die precies zijn afgestemd op de grootte en vorm van de voet. In schoenen die te groot zijn kunnen de voeten verkrampen en schoenen die te klein zijn veroorzaken dan weer eelt en likdoorns.
  • Dichte schoenen – Senioren vermijden best open schoeisel. Dat is instabiel en biedt onvoldoende steun.
  • Voldoende dikke zool – Degelijk schoeisel voor 65-plussers moet een zool hebben met een dikte van maximaal 1,5 centimeter. Staat uw familielid te hoog van de grond? dan kan dit ervoor zorgen dat ze hun evenwicht verliezen en vallen. Inlegzolen zijn hier ook niet bevorderlijk.
  • Lichtgewicht – Stevige, dikke zolen zorgen voor stabiliteit, maar kunnen vlotjes voortbewegen belemmeren. We raden lichtgewicht schoeisel aan. Let er wel op dat de schoenen een goed profiel hebben, zodat u moeder of vader niet té flexibel loopt.
  • Grip – Een gladde zool vergroot de kans op uitglijders, zorg ervoor dat de schoenzolen voldoende grip geven. Let ook op slijtage: vertonen de schoenen de eerste tekenenen van slijtage? Vervang ze dan onmiddellijk.
  • Goed ingesnoerd – Zorg voor een stevige sluiting van de schoenen. Niets is zo gevaarlijk voor senioren als schoenen die te los zitten. Ze verliezen grip, gaan door hun enkels of erger nog: komen lelijk ten val!

Voor senioren en mantelzorgers die op zoek zijn naar het juiste schoeisel, geeft Valpreventie enkele tips. En hoewel de juiste schoenen helpen om het risico op vallen te verminderen, kan traplopen nog steeds een uitdaging blijven voor uw moeder of vader. Stannah-trapliften helpt senioren om zelfstandig te blijven door ze bewegingsvrijheid in eigen huis (terug) te geven. Wilt u weten hoe we u kunnen ondersteunen? Klik dan op het tabblad ‘Waarom Stannah’ in het hoofdmenu.