Huisdieren verbeteren het leven van senioren | Stannah

10 redenen waarom een huisdier goed is voor senioren

Geschreven door Stannah

Een huisdier heeft veel positieve effecten op senioren

Het is bewezen dat een huisdier een positieve invloed heeft op het welzijn van zijn baasje. Zowel fysiek als mentaal. Dat komt onder meer omdat dieren heel erg in het hier en nu leven. Zonder zorgen over morgen.

En dat past perfect bij senioren. Want voor hen kan ‘morgen’ best griezelig zijn. Senioren die hun leven delen met een dier, ervaren dan ook minder stress en depressieklachten.

Misschien is een huisdier ook iets voor uw (groot)moeder of (groot)vader?

Ontdek hier 10 redenen waarom huisdieren het leven van senioren verbeteren.

1. Gezelschap

Eenzaamheid is helaas een gevoel waar veel ouderen mee te maken krijgen. Het is dan ook belangrijk om meteen actie te ondernemen. Nog voor eenzaamheid omslaat in depressie of lichamelijke klachten. Een huisdier kan hier een goede oplossing zijn.

2. Regelmaat

Door voor een dier te zorgen, kunnen ouderen weer een vaste structuur ontwikkelen. Ze voelen zich nuttig omdat een ander wezen afhankelijk is van hun dagelijkse routine. En dat is goed. Want zo zal iemand die bijvoorbeeld maar moeilijk uit bed geraakt door depressieve gedachten, weer een reden hebben om op te staan.

3. Beweging en frisse lucht

Beweging is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor mensen op leeftijd. Een dagelijks wandelingetje met een huisdier kan dan ook helpen om in beweging te blijven.

4. Verminderen van stress

Studies tonen aan dat ouderen zonder huisdier stressgevoeliger zijn dan ouderen met één of meerdere huisdieren. Een wandeling met een viervoeter heeft dan ook een aanzienlijke invloed op het stressniveau van uw ouder familielid.

5. Uitstapjes

Huisdieren – zeker honden – houden van de buitenlucht. Hondeneigenaars maken dan ook vaak ‘uitstapjes’ met hun dier. Of het nu een bezoek aan de dierenarts is, een wandeling door het park of een bezoek aan de supermarkt: dankzij hun huisdier hebben senioren een reden om naar buiten te gaan.

6. Sociale contacten

Dierenliefhebbers komen elkaar vaak tegen: tijdens een blokje om, in de dierenwinkel of op speciale huisdierenevenementen. Dit is de uitgelezen kans voor senioren om nieuwe vrienden te maken. Tip: hun huisdier is altijd een goede gespreksopener.

7. Nieuwe interesses

Een huisdier maakt het ouderen makkelijker om sociaal actief te blijven. En misschien ontdekken ze zelfs nieuwe interesses: wie weet vindt uw moeder of vader het leuk om bij het lokale asiel te helpen? Of maken hond en baasje samen het verschil als vrijwilliger?

8. Veilig gevoel

Alleen wonen kan soms eng zijn, vooral op latere leeftijd. Daarom biedt een hond niet alleen gezelschap, maar ook een gevoel van veiligheid. Een blaffende hond is trouwens een uitstekend alarmsysteem. Waagt een inbreker het toch om binnen te stappen? Dan doet hij ook nog eens dienst als beveiliger.

9. Onmisbaar

Ouderen kunnen soms een gevoel van leegte ervaren. Ze zijn met pensioen, de kinderen zijn groot en niemand is nog afhankelijk van de zorg van opa of oma. Maar dat is buiten een huisdier gerekend. Zeker als het dier uit een asiel komt. De Vlaamse overheid heeft een speciale website voor huisdieren die gezelschap zoeken:
https://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu/dieren/dierenasielen

10. Vrienden voor het leven

De vriendschapsband tussen ouderen en hun huisdier is geweldig en onbetaalbaar. Ze bieden troost, warmte en veiligheid en stimuleren een actieve en sociale levensstijl. Daarom is de keuze voor een huisdier – behalve een enorme verrijking – ook een bewuste keuze.

De trapliften van Stannah stimuleren een mobiele levensstijl en zorgen ervoor dat uw geliefden langer thuis kunnen blijven wonen. Samen met hun trouwe viervoeter!