Stannah en Henrik Groen | Stannah

Stannah houdt van Hendrik Groen!

De spraakmakendste 83¼-jarige van buurland Nederland blijft ons verrassen, Stannah neemt een kijkje bij Hendrik Groen!

Geschreven door Stannah

Hendrik Groen nu ook op tv

“Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar.” Dit bijzondere dagboek heeft niet alleen buurland Nederland in zijn ban gekregen, de vertaalrechten van het bekroonde boek zijn aan wel meer dan 35 landen verkocht! Zo ontving het boek ook de Nederlandse NS-publieksprijs én is er ondertussen al een theaterstuk over de avonturen van onze bejaarde held en zijn rebellenclub. Als klap op de vuurpijl is er vanaf 23 oktober ook een tv-serie bij de Nederlandse omroep MAX.

Zoals Hendrik in zijn dagboek zegt; “Oud is in de mode”. De wereld heeft Hendrik dan ook in zijn hart gesloten. Ook Stannah is gevallen voor de charme van “Hendriks” schrijfwijze en de hilarische maar soms ook intens verdrietige passages over zijn leven in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord.

Naar aanloop van de nieuwe tv-serie heeft Stannah het boek van kaft tot kaft gelezen en deelt graag (soms met een spoilerwaarschuwing!) wat we ervan vonden met u.

Hendrik Groen; Oud-maar-niet-dood!

Hendrik Groen is een charmante bejaarde man van 83¼ jaar oud die de laatste jaren van zijn leven in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord doorbrengt. Onze onwaarschijnlijke held geeft direct aan dat hij zelf niet van bejaarden houdt. In het begin van 2013 besluit hij om de “wonderlijke” perikelen van het bejaarde leven in een dagboek bij te houden. Hendriks dagboek is op zo een manier geschreven dat het net is alsof we een brief van een goede oude vriend aan het lezen zijn. Je voelt je direct aangetrokken tot zijn zachtaardigheid, maar ook vooral door zijn “Amsterdamse” gevoel voor humor, een tikkeltje aan de zwarte kant en uitdagend, door zijn intelligentie en vriendelijkheid. Zijn dagboek biedt tijdens het lezen een verzameling van hilarische, hartverwarmende en vooral wijze spreuken met een flinke dosis zelfspot.

“Het leven bestaat hier uit nóóit of áltijd” “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar.”

We kunnen zeggen dat het een fictief autobiografisch boek is. Het is namelijk geschreven door de “auteur” van het dagboek, onze Hendrik Groen. Tijdens het lezen van het boek gaan we eigenlijk op reis met Hendrik; één jaar in een Amsterdams verzorgingstehuis. Elke dag schrijft hij wat er zo allemaal gebeurt en vooral wat er allemaal níet gebeurt.

Stannah leest Hendrik Groen

Zoals de titel van het boek al suggereert, zoekt Hendrik naar activiteiten om nog voor te kunnen leven. (Kleine spoilerwaarschuwing!) Zo begint Hendrik samen met zijn beste vriend Evert, nieuwe bewoonster Eefje en nog 3 andere bewoners de besloten vereniging; “Oud-maar-niet-dood” oftewel: Omanido. Elk lid dient af en toe een uitstapje te organiseren, zodat de leden van Omanido elke maand wat leuke en interessante dingen te doen hebben.

Hendriks verslagen van de dagjes uit zijn een genot om te lezen. Het zet de lezer (en misschien vooral de jongere lezer) aan het denken terwijl je vermaakt wordt! Met een beetje goede wil, een beetje hulp en een paar vrienden is er nog zo veel te genieten van het leven. Ook wanneer men de 80 al (lang) gepasseerd is.

Een achtbaan van gevoelens voor jong en oud.

Het boek kaart zoveel onderwerpen aan, van de simpelste aspecten van het leven tot de soms diepdroevige onvermijdelijke dingen die de ouderdom met zich meebrengt. Zoals dementie en de veranderingen die ons lichaam en geest ondergaan wanneer we oud worden. Het is echter absoluut niet allemaal kommer en kwel! Zowel Hendrik als Omanido zijn zeer tegen zeurende mensen! Zoals Hendrik in zijn boek omschrijft, zou beste vriend Evert het liefst de woorden “niet zeuren” op de gevel van het bejaardenhuis zien.

“Mij maakt het niet zoveel uit welke dokter tegen me zegt dat er niet zo veel aan te doen is” “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar.”

Het is niet te verwonderen dat het boek zoveel succes heeft gehad en nog steeds hoog op de verkooplijsten staat. Hendrik neemt de lezer mee naar een wereld waar we allemaal weleens in contact mee zijn gekomen, via onze grootouders, ouders, tantes, ooms, buren etc. Ouderdom is altijd aanwezig. Het is (als het goed is) een onvermijdelijk aspect van iemands leven. Tijdens het lezen kom je passages tegen met problemen die een bejaarde bewoner tegenkomt en waar je als 65-minusje eigenlijk nooit bij stil staat. Onze Hendrik probeert zo goed en zo slecht als het gaat om het glas halfvol te zien, wat soms hilarische leesmomenten oplevert! Het is vertederend en het maakt ons nederig tegenover het immense van het menselijk leven.

Stannah heeft Hendrik Groen in ons hart gesloten

Hendrik praat over van alles en nog wat. Zo geeft hij aan wat er allemaal op een normale dag in het huis gebeurt. Het belang van zijn nieuwe vriendengroep, de uitstapjes, het management van het bejaardenhuis, waar soms toch echt wel wat op aan te merken valt, verdrietige momenten uit zijn verleden en in het heden.

Ook actuele belangrijke momenten die in 2013 aan de orde waren deelt Hendrik met zijn dagboek en dus ook met ons, zoals de kroning van de Nederlandse koning en de nieuwe Paus. Wat veel aan bod komt en waar men flink over aan de tand wordt gevoeld, zijn de bezuinigingen op de zorgkosten en de algemene manier waarop een rijk land zoals Nederland met zijn oudste onderdanen omgaat. Ja, Hendrik neemt absoluut (en gelukkig maar) geen blad voor zijn mond wanneer het aankomt op meningen delen in zijn dagboek! De relaties tussen ouders en kinderen die veranderen en soms onherkenbaar worden zijn ook echte “eyeopeners”. Nogmaals, Hendrik is compleet tegen mensen de les lezen! Tijdens geen enkel moment van het boek kregen we dan ook de indruk dat hij dat wel deed.

“Het is geen opwekkende gedachte dat er alleen al in Europa honderdtwintig Arena’s vol dementerenden zijn”. “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼”

Thema´s zoals correcte begeleiding bij euthanasie en dementie (vooral Alzheimer) worden vaak aangekaart. Hier wordt vol emotie over geschreven, maar absoluut niet sentimenteel over gedaan. Zo houdt Hendrik er altijd een flinke dosis humor in, altijd op een zeer respectvolle en bijna vertederende manier. Maar ook wij bij Stannah konden het niet laten om af en toe een traantje weg te pinken. Tranen van het lachen en soms toch ook van verdriet.

Het “Hendrik Groen effect” op de wereld.

Hendrik Groen veroverd de wereldBron: dagboekhendrikgroen @facebook

Hendrik over de hele wereld!

Zoals aangegeven zijn de vertaalrechten al aan meer dan 35 landen verkocht! Op de afbeelding hierboven zien we een selectie van de al vertaalde versies. Wat een prachtig resultaat! En dan te bedenken dat de meeste mensen in de hedendaagse maatschappij niet zo snel geïnteresseerd zijn in de perikelen van de oude mens.

Wie is Hendrik Groen?

Het mysterie rondom de identiteit van de auteur heeft gedurende bijna 2 jaar menig Hendrik Groen-fan bezig gehouden. Ook uitgeverij Meulenhoff gaf hier helemaal niets over vrij! Op het boek zelf staat geen vermelding van de auteur, alleen dat dit het dagboek is van Hendrik Groen. Het is dan ook gedurende lange tijd een raadsel geweest wie de geestelijke vader of moeder van onze bejaarde held was. In 2016 gaven grote Nederlandse kranten zoals “De Volkskrant” en “Het Parool” aan dat het mysterie was opgelost en dat eindelijk de ware identiteit van de schrijver boven water was gekomen. Omdat de echte schrijver geen leven in de schijnwerpers zoekt, blijft hij (het is ondertussen bevestigd dat het om een “hij” gaat) hier dan ook ver vandaan! Wellicht dat Hendrik daarom het volgende in zijn dagboek zegt:

“Misschien is dat de beste manier om beroemd te zijn, als alleen vrienden en bekenden weten dat jij het bent” “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼”

Hendrik op de Bühne!

Nederlands theaterproducent; Bos Theaterproducties heeft van de bestseller een theaterversie gemaakt die momenteel in Nederland te zien is. Regisseur Gijs de Lange geeft aan dat ze voor jonge acteurs hebben gekozen om de rollen van Hendrik en zijn Omanido groep neer te zetten. Omdat “er in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit” Wat ook ontzettend leuk is, is dat bij elke theatervoorstelling senioren uit lokale verzorgingshuizen worden gevraagd om mee te doen als figuranten! Er zijn vooralsnog geen berichten of het theaterstuk ook naar België zal gaan.

Hendrik Groen op tv met Kees Hulst en André van DuinBron: pers.omroepmax.nl

Hendrik op tv!

Sinds 23 oktober komt Hendrik Groen ook tot leven op het kleine scherm. Omroep MAX heeft een veelbelovende serie gemaakt over het dagboek van Hendrik Groen, met in de hoofdrol Kees Hulst als Hendrik, André van Duin als zijn allerbeste vriend Evert, en Olga Zuiderhoek als zijn bijzondere vriendin Eefje. Ook de andere kleurrijke personages komen uiteraard aan bod! De altijd sjagrijnige “Meneer Bakker”, de vriendelijke “Graeme” en Everts stokoude hond “Mo” zijn ook in het echt te bewonderen.

Hendriks wijsheden

Een van de belangrijkste thema´s die veel in het boek terugkomt, is het belang voor Hendrik en zijn medebewoners om zo zelfstandig mogelijk te zijn en zo waardig mogelijk te kunnen leven. Hij heeft moeite met sommige onredelijke regels die het verzorgingstehuis voorschrijft. Hij vergelijkt zijn huis vaak met een school, waar de bewoners net zo als kinderen vroeger op de vingers worden getikt. Ook deze moeilijke thema´s worden serieus door Hendrik met de lezer besproken, uiteraard door middel van een gezonde dosis Hollandse humor verlicht. Ze worden daardoor echter niet minder belangrijk.

De fabrikant gaat ervan uit dat bejaarden debiel zijn en tekeningetjes van een slak en een haas beter begrijpen dan bijvoorbeeld stand 1 en 2. Daar kon die fabrikant weleens gelijk in hebben. “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼”

“Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼” is wat Stannah betreft zeker door de test gekomen en heeft een speciaal plekje in ons hart gekregen. We kunnen niet wachten om het tweede deel; “Zolang er leven is. Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen 85 jaar” te lezen. En dat is mooi, want het is gewoon verkrijgbaar! We raden iedereen die het boek nog niet gelezen heeft zeker aan om dit vandaag nog te gaan doen. Als er één ding is wat we van Hendrik hebben geleerd, is het dat met een beetje goede moed, veel humor en een paar “niet zeurende” mensen om je heen, er nog heel veel van het leven te maken is.