Langer thuis wonen met de Stannah traplift

Thuis ouder worden: Wat te doen wanneer de trap een probleem wordt.

Thuis ouder worden is meer dan alleen de laatste trend, het is een wereldwijde droom: veilig leven in het huis waar u van houdt.

Geschreven door Stannah

Het geluk om in uw eigen huis ouder te worden

Ongeacht de diverse achtergronden en wisselende inkomensniveaus proberen ouderen over het hele land en over de hele wereld het probleem van thuis ouder worden op te lossen. Mocht u niet bekend zijn met de term, het Amerikaanse CDC (Centrum voor ziektebestrijding en preventie) definieert thuis ouder worden als: “De mogelijkheid om veilig, zelfstandig en comfortabel te leven, ongeacht de leeftijd, inkomen of capaciteitsniveau.” Na jarenlang in hun eigen huis herinneringen te hebben gemaakt, verwerpen veel senioren het idee dat ze hun thuis moeten opgeven, gewoon omdat ze ouder worden. Als u de eigenaar van uw huis bent, kunt u al beginnen met nadenken over hoe u daar op lange termijn kan blijven, en zo uw onafhankelijkheid behoudt. Maar zelfstandig leven op een oudere leeftijd is niet zonder uitdagingen, en het is belangrijk voor senioren om vooruit te plannen.

Mobiliteit beoordelen

De eerste stap is om uw fysieke beperkingen te beoordelen en te evalueren hoe deze uw dagelijkse routine beïnvloeden naarmate u ouder wordt? Kunt u gemakkelijk met de trap dingen naar boven en naar beneden brengen? Heeft u de trapleuning nodig? Kunt u gemakkelijk en zonder hulp 200 meter over een vlak stuk grond lopen? Eerlijke zelfevaluatie is hier van groot belang, want een realistisch begrip van uw mobiliteit zal leiden tot een beter plan om vooruit te gaan.  Het is ook belangrijk om te erkennen dat mobiliteit in de loop van de tijd kan veranderen en taken die vandaag gemakkelijk zijn, morgen moeilijk kunnen worden. Terwijl thuis ouder worden van vele factoren afhankelijk is, kan het voorkomen van ongevallen in de woning zo simpel zijn als de juiste schoenen hebben. Andere kleine aanpassingen aan uw woning, zoals een paar goed geplaatste grijpers of een stevige douchestoel, zijn een directe upgrade naar een veiliger huis. Echter, wanneer trappen een probleem zijn, kan het snel ingewikkelder worden.

Wat kunt u aan die trap doen?

Weer toegang tot uw hele huis

Velen kunnen zich het nog goed herinneren als kind de trap op en af rennen, soms met wel twee traptreden te gelijk. Helaas betekent ouder worden ook dat we voorzichtiger met de trap moeten zijn en dat begint met het veilig beneden komen in de ochtend en weer veilig terug s ´avonds. Er zijn echter verschillende gelegenheden gedurende de dag dat we de trap moeten gebruiken, en niemand zou in zijn eigen huis bang voor de trap moeten zijn. Indien u merkt dat u uw dag zo inplant dat u de trap vermijdt (naar beneden gaan in de ochtend en niet meer naar boven gaan totdat u naar bed gaat) is een teken dat het tijd is om een verandering te overwegen.  Hoewel er talloze oplossingen zijn, is een traplift een goed hulpmiddel om ouderen veilig en onafhankelijk thuis te houden. Van wederom toegang tot de bovenverdieping te hebben en zo optimale gebruik van uw huis mogelijk te maken, tot het makkelijk houden van dagelijkse activiteiten en zo meer sociale mogelijkheden te hebben, een traplift kan u helpen om te genieten van het leven in het huis waar u van houdt.

Verhuizen: een moeilijke beslissing

Een van de voornaamste voordelen van het kiezen van een traplift is de eenvoudige elegantie van de oplossing. In plaats van uw huis op te moeten geven en om te gaan met de complexiteit van een volledige verhuizing, kunt u het probleem van de trap eenvoudig oplossen en de rest van uw huis behouden zoals deze is. Verhuiskosten kunnen zeer oplopen, helemaal wanneer u ervoor kiest om naar geassisteerd wonen te verhuizen. Negen van de tien keer is de nieuwe leefruimte aanzienlijker kleiner, wat leidt tot moeilijke beslissingen over wat kan worden behouden en wat achter moet worden gelaten. Met een traplift kunt u uw gewaardeerde bezittingen behouden en deze met trots in uw huis plaatsen.

Twee verdiepingen, maar u leeft op slechts één

Een andere optie die vaak wordt overwogen, is om uw slaapkamer naar de eerste verdieping te verplaatsen. Terwijl dit in eerste instantie een praktische oplossing lijkt te zijn, is leven op alleen de eerste verdieping niet zo handig wanneer u vaak gasten of bezoek ontvangt.  Of u nu huurt of uw eigen woning bezit, u betaaldt voor de gehele woning; dus waarom proberen om uw hele leven in een halve-leefruimte te proppen? Andere renovatie opties, zoals het installeren van een huislift, zijn inderdaad ook mogelijk maar dan moet u wel over een hoger budget beschikken.

Alleen thuis tijdens een pandemie  

We zijn de afgelopen tijd allemaal voor het algemeen belang geforceerd thuisgebleven. Een situatie zoals de COVID-19 pandemie, waar we momenteel voorzichtig aan het uitkomen zijn, was niet te voorzien. De hele samenleving had geen andere keuze dan zo veel mogelijk thuis te blijven en fysiek contact absoluut te vermijden. Door deze gebeurtenis zijn we bewust geworden van het feit dat dit zomaar nog een keer kan gebeuren. Ook voor deze realiteit moeten we dus stappen ondernemen om hier voorbereid op te zijn. Zeker de oudere bevolking omdat zij vaak een kwetsbare groep zijn. Gelukkig hebben we wel gezien dat er tijdens een calamiteit veel hulp op de been wordt gezet. Plannen maken voor een zelfstandige toekomst is dus ook voor zo een situatie nodig. Een traplift biedt tijdens een lockdown uitkomst om veilig, gemakkelijk en zonder hulp waar fysiek contact voor nodig is, van de trap gebruik te blijven maken.

Fysieke energie: een belangrijke overweging

Prijs, ruimte en bruikbaarheid zijn allemaal belangrijke aspecten om te overwegen wanneer u beslist over hoe u thuis ouder kunt worden. Echter, het belang van het hebben van energie wordt vaak over het hoofd gezien. Dagelijkse taken, zoals het naar boven brengen van de was of boodschappen, worden veel makkelijker gemaakt met een traplift. Aangezien u deze op afstand kunt bedienen, kunt u de traplift gemakkelijk als een soort van goederenlift gebruiken, op deze manier bespaart u talloze reizen omhoog en omlaag met de trap, en zo behoudt u de energie om de dingen te doen die u echt leuk vindt.

Uiteindelijk is elke situatie anders en moet ú beslissen wat de juiste keuze voor u en uw familie is. Stannah bestaat al 150 jaar en heeft de ervaring en expertise om u veilig thuis ouder te laten worden. Als u denkt dat een traplift een praktische optie voor u kan zijn, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Stannah voor meer informatie.