Winterboekenlijst voor de donkere maanden | Stannah

Literatuur voor bij de open haard, winterboekenlijst voor de donkere maanden

Lezen bij de open haard is een van de beste winteractiviteiten. Verlicht uw donkere maanden met deze mooie boekenlijst!

Geschreven door Stannah

pantoffels en een goed boek bij de open haard

“De winter is een tijd voor comfort, lekker eten, warmte, een vriendelijke aanraking van een dierbare en voor een praatje naast de open haard: het is een tijd voor thuis Edith Sitwell

Dat is het zeker. Wanneer de winter komt, verlangen de meesten van ons naar de gezelligheid en warmte van thuis te zijn. Een van de populairste activiteiten voor deze donkere maanden is dan ook het lezen van een goed boek. Naast de open haard, bij de verlichte kerstboom of bedolven onder een warme deken op de bank, het zijn allemaal heerlijke opties!

Stannah heeft een lijst van (vooral) klassiekers voor u samengesteld. We konden het niet laten en hebben ook een kleine kerstboekenlijst voor u gemaakt. Wanneer u (klein)kinderen heeft, is samen een boek lezen een dierbare herinnering in de maak. Een waar genot voor jong en oud, helemaal wanneer u er warme chocomelk en koekjes bij serveert!

Gaat u er lekker voor zitten, zet de verwarming ietsjes hoger en laat u inspireren.

Lezen bij de open haard, deze boeken zullen u door de donkere wintermaanden krijgen!

Een open boek wacht op zijn lezer

Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar. Niets klaart een donkere dag zo op als een gezonde dosis humor! Dit prachtige boek doet dat als geen ander. Het dagboek is geschreven door Hendrik Groen, een bewoner van een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Zijn verhalen over het dagelijks leven zitten vol hilarische passages, hartverwarmende verhalen en een klein beetje drama. Dit boek was zo een groot succes toen het in 2016 uitkwam dat er ondertussen al een tv-serie en theaterversie van gemaakt is. Ook wij bij Stannah hebben zo van dit boek genoten dat wij er een heel artikel aan hebben gewijd.

Het portret van Dorian Grey van Oscar Wilde; toen deze klassieker voor het eerst in 1890 uitkwam, werd het als een onfatsoenlijk boek beschouwd. De redacteur heeft destijds zelfs ongeveer 500 woorden geschrapt voordat hij het boek publiceerde. Dit meesterwerk van Oscar Wilde is desondanks een verbazingwekkend stuk literatuur dat zijn titel als klassieker waardig is. Het verhaal gaat over de verleiding van een mooie, onschuldige jongeman, zijn moreel verval en ondergang. Het mysterieuze schilderij van zijn portret maakt dit boek tot de perfecte keuze voor een donkere winteravond.

Pride and Prejudice van Jane Austen; Dit is een klassieker die u echt gelezen moet hebben! Als u dat nog niet heeft gedaan, dan moet u het beslist deze winter doen! Dit boek dat voor de eerste keer werd gepubliceerd in 1813 fascineert nog steeds. De lezer volgt de evolutie van het hoofdpersonage Elizabeth Bennet waarbij ze leert geen overhaaste oordelen te vellen en het verschil ontdekt tussen oppervlakkigheid en essentiële waarden. Dit meesterwerk dat is geschreven door literatuurkoningin Jane Austen en vol staat met Britse taferelen, zal u zeker warm houden deze winter.

Een stapel boeken om te lezen

De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón; het eerste boek van een serie geschreven door de Spaanse auteur Carlos Ruiz Zafón. Dit mysterieuze boek speelt zich af in het Barcelona van na de Spaanse burgeroorlog. Het boek brengt u naar een plek vol schaduwen, vergeten boeken, oude verhalen en donkere intriges. Het hoofdpersonage Daniel Sempere, zijn vader en hun bijzondere boekwinkel zijn moeilijk te weerstaan. U zult deze bestseller, die voor het eerst in 2001 verscheen, niet meer weg kunnen leggen voordat u hem uit heeft. Het is het perfecte boek voor een regenachtige of sneeuwachtige middag. Bovendien weet u ook alvast wat u uw vrienden en familie volgend jaar voor kerst of sinterklaas zult geven: dit prachtige boek!

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson; dit avontuur van een boek verscheen voor het eerst in 2009, in het land van herkomst Zweden. Het hoofdpersonage is een 100-jarige man genaamd Allan Karlsson. Net als het geheime dagboek van Henrik Groen is hij een ongewoon hoofdpersonage voor een bestseller. Het is een verbazingwekkend verhaal waar fantasie verweven wordt met de realiteit. Een must voor iedereen die de wereld wil ontdekken vanuit het comfort van zijn eigen woonkamer!

Kerstboeken voor bij de open haard, de kers bovenop uw kerstfeest!

Niets is zo fijn als een kerstboek

Een kerstvertelling van Charles Dickens; deze klassieker kon uiteraard niet in deze lijst ontbreken. Sterker nog, het zou zelfs op elke kerstboekenlijst moeten staan. Dit meesterwerk geschreven door Charles Dickens, is al ontelbare keren herwerkt sinds zijn publicatie in 1845. Het verhaal van hoe Ebenezer Scrooge de kerstgeest vindt aan de hand van een reis met “Kerstgeesten” van het verleden, heden en toekomst is tijdloos en zal waarschijnlijk nog decennia doorleven. Gaat u er eens lekker voor zitten, zet uw favoriete kerstliedje op en laat u door Charles Dickens naar een andere tijd voeren.

Kerst met Poirot van Agatha Christie; dit mysterieuze boek is voor het eerst gepubliceerd in 1938. Het heeft nog steeds alle ingrediënten voor een voortreffelijk boek. Misdaadkoningin Agatha Christie combineert de charmante onderzoeksvaardigheden van de beroemde detective Hercule Poirot met een speciale kerstsfeer. Dit gesloten-kamermoord mysterie staat garant voor een spannende middag lezen bij de lichtjes van de kerstboom.

Brieven van de Kerstman van J.R.R. Tolkien; hoe geweldig zou het zijn om niemand minder dan de schepper van Midden-Aarde als vader te hebben? Dit boek verscheen 3 jaar na de dood van meesterschrijver J.R.R. Tolkien. Het gaat om een verzameling brieven die hij voor zijn kinderen heeft geschreven. De brieven zijn van de Kerstman zelf. Hij vertelt hun in geuren en kleuren zijn avonturen samen met de elfen op de Noordpool. Het is een plezier om te lezen voor zowel jong als oud. Helemaal voor de In de Ban van de Ring fans onder ons, dit boek mag zeker niet vergeten worden!

Boeken zijn een unieke draagbare magie Stephen King

Gezellige kerstboeken om samen met de (klein)kinderen te lezen. 

lezen met de (klein)kinderen

Kinderen worden lezers op de schoot van hun ouders – Emilie Buchwald, of op de schoot van hun oma en opa. Lazen uw ouders of grootouders u voor toen u kind was? Weet u nog wat voor boeken u samen met hen las? Er is een grote kans dat indien men u voorlas u nog steeds veel van lezen houdt. Wat een kostbaar geschenk hebben zij u gegeven!

Bij deze een paar suggesties om of deze traditie voor te zetten of om een nieuwe traditie te beginnen:

De sneeuwman van Raymond Briggs; Dit prachtige prentenboek werd voor het eerst gepubliceerd in 1978 en is waarschijnlijk het bekendst geworden als de animatiefilm die in 1982 hiervan werd gemaakt. Het is een magisch verhaal over een jongen wiens sneeuwpop ‘s nachts tot leven komt en met wie hij een winters avontuur beleeft. Lees het boek gezellig samen met uw (klein)kinderen en bekijk daarna de magische korte film. De betoverende muziek “Walking in de Air” zal elk kind of volwassene zeker in de kerstsfeer brengen!

Kerst van Dick Bruna; een mooie en eenvoudige uitleg van het tijdloze kerstverhaal voor de aller kleintjes. Al met al bestaat deze klassieker al meer dan 50 jaar! Hij is nog steeds populair en neemt de kerstgeest nog steeds met zich mee. Ook leuk is dat sommige edities van dit boek 8 kleine engeltjes hebben die de kinderen zelf in de kerstboom kunnen ophangen. Op deze manier zullen zij altijd aan de gezellige voorlees middagjes terugdenken wanneer ze naar de kerstboom kijken.

De beer van Raymond Briggs, van dezelfde schrijver als de Sneeuwman. Ook al is dit geen kerstboek, het is geweldig leesmateriaal voor de decembermaand. De vertederende vriendschap tussen een klein meisje en een grote witte ijsbeer neemt de lezer mee op een reis vol fantasie en prachtige illustraties. Let op dat uw kleine spruit volgend jaar geen ijsbeer voor kerst vraagt!

Drink winterse dranken naar hartenlust

Zorg ervoor dat u een lekker door de kerstperiode geïnspireerd kopje koffie, thee of warme chocolade bij de hand heeft, iets met kaneel of speculaaskruiden. Trakteer uzelf en uw naasten op lekker kerstkoekjes en laat u deze winter betoveren door de magie van een goed boek!

Een boek is een sleutel tot een andere wereld.