7 Stappen om u Voor te Bereiden op uw Pensioen | Stannah

7 stappen om u voor te bereiden op uw pensioen

Geschreven door Stannah

Pensioenstelsel: ken uw rechten en weet hoe u zich financieel kunt voorbereiden

Wie op pensioen gaat, kan in een ander tempo van het leven beginnen tegenieten. Nadenken over op pensioen gaan, kan echter een mix van emoties oproepen, van geluk tot stress.

Maar we hebben een gouden tip om optimaal van uw pensioen te genieten. Weet u waar we het over hebben? Het is heel simpel en komt neer op één woord: planning!

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal de bevolking boven de 60 jaar in de meeste ontwikkelde landen tegen 2050 naar verwachting verdubbelen en zal de gemiddelde levensverwachting exponentieel blijven stijgen.

Deze bevindingen versterken alleen maar het idee dat we ons op ons pensioen moeten voorbereiden voordat het gebeurt: we leven langer, dus is het niet meer dan normaal dat we deze fase van ons leven zorgvuldig plannen. Hierbij denken we onder meer aan het analyseren van uw persoonlijke financiën, zorgbehoefte en de algemene staat en toegankelijkheid van uw woning.

Voor degenen die een verhuizing naar het buitenland overwegen, kan onderzoek naar gezondheidszorgsystemen, begaanbaarheid en de nabijheid van voorzieningen in verschillende landen van onschatbare waarde zijn. De beste plaatsen om met pensioen te gaan in de wereld staan immers steevast bekend als ideale plaatsen om met pensioen te gaan, juist omdat ze op deze gebieden uitblinken.

Maar als u alles goed plant, zal de voorbereiding op uw pensioen veel gemakkelijker zijn dan u zich kunt voorstellen.

Dus of u pas recent bent beginnen na te denken over uw pensioen of u binnenkort al op pensioen kunt gaan, lees verder en ontdek hoe deze zeven tips u kunnen helpen om u beter voor te bereiden op uw pensioen en optimaal van deze levensfase te genieten.

1. Pensioenstelsel: ken uw rechten en weet hoe u zich financieel kunt voorbereiden

Het pensioenstelsel in België is een driepijlersysteem dat voorziet in een verscheidenheid aan pensioenvoordelen.

De huidige pensioenleeftijd is 65 jaar. Deze wordt echter geleidelijk aan verhoogd voor zowel mannen als vrouwen, tot 66 jaar vanaf 2025 en 67 jaar vanaf 2030.

De hoogte van de pensioenuitkering wordt bepaald door het aantal loopbaanjaren, het inkomensniveau en het type pensioenregeling.

  • Eerste pensioenpijler: een repartitiestelsel dat een basisniveau van het pensioeninkomen biedt. Deze pijler wordt gefinancierd door verplichte bijdragen van zowel werkgevers als werknemers en wordt beheerd door de overheid.
  • 2e pensioenpijler: een aanvullend pensioen of groepsverzekering, die voor extra pensioeninkomen zorgt. Deze pijler wordt gefinancierd door bijdragen van werkgevers en werknemers en wordt beheerd door particuliere pensioenfondsen. Werknemers die meer dan een bepaald bedrag verdienen, zijn verplicht bij te dragen aan de tweede pijler.
  • 3e pensioenpijler: een vrijwillig individueel pensioenspaarplan, waarmee werknemers extra kunnen sparen voor hun pensioen. Deze pijler wordt beheerd door particuliere verzekeringsmaatschappijen en banken en wordt gefinancierd door vrijwillige bijdragen van werknemers.

U kunt uw pensioeninkomen ook combineren met inkomsten uit een beroepsactiviteit, op voorwaarde dat de inkomsten uit deze activiteit onder een bepaald bedrag blijven.

Daarnaast kunt u ook eerder met pensioen gaan als u bijvoorbeeld 63 jaar bent en 41 jaar bijdragen heeft betaald.

Ouderen kunnen ook beroep doen op verschillende steunmaatregelen, wat een grote hulp kan zijn voor  hen die extra ondersteuning nodig hebben voor het betalen van bepaalde dagelijkse uitgaven.

2. Pas uw woning aan voor de toekomst

Pas uw woning aan voor de toekomst

Wie zich voorbereidt op zijn pensioen, denkt er best over na om zijn woning voor deze levensfase in te richten. Onze woning is tenslotte onze thuishaven, waar we onze mooiste herinneringen creëren.

Het is dus cruciaal dat uw huis een plek is waar u zich volledig kunt ontspannen, zonder dat erbouwkundige belemmeringen zijn die uw bewegingsvrijheid beperken.

Als u mobiliteitsproblemen heeft, overweeg dan om mobiliteitsoplossingen te installeren waarmee u een actief en gelukkig leven kunt blijven leiden.

Bij Stannah hebben we tal van mobiliteitshulpmiddelen die zijn ontworpen om u volledige veiligheid en comfort te bieden.

Trapliften zijn bijvoorbeeld een geweldige oplossing voor mensen die moeite hebben met de trap, maar zelfstandig hun woning willen blijven binnengaan en verlaten wanneer ze maar willen.

Om deze reden kunnen onze trapliften op rechte of gebogen trappen worden geïnstalleerd, en ook in binnen- en buitenruimtes.

Onze trapliften bestaan uit onderdelen die kunnen worden gepersonaliseerd en ze zijn dus een erg veelzijdig mobiliteitshulpmiddel. Ze kunnen worden aangepast aan de inrichting van uw woning, waardoor de gezellige en unieke sfeer behouden blijft.

3. Blijf werken en inkomen vergaren

Bent u op zoek naar een vergelijkbaar inkomen als voor uw pensionering en denkt u nog te kunnen werken? Dan kunt u uw pensioeninkomen combineren met een nieuwe arbeidsovereenkomst.

In deze situaties zijn de belastingen meestal lager dan die van een gewone werknemer, wat betekent dat u hiervan kunt profiteren om uw beroep te blijven uitoefenen of u zelfs te wijden aan een job die u altijd al wilde doen.

Aan de andere kant heeft u meer vrijheid en kunt u ervoor kiezen om op weekbasis minder uren te werken, zodat u tijd overhoudt voor andere activiteiten.

4. Plan uw dagen

Plan uw dagen

Hoewel het belangrijk is om de routine te doorbreken, neemt u best even de tijd om uw dagen te plannen. Zo heeft u altijd een reden om ’s ochtends vroeg op te staan en de hele dag actief te blijven.

U kunt een deel van uw tijd besteden aan de activiteiten die u het leukst vindt, zoals een mooie wandeling maken of koffie drinken met vrienden. Dit is een geweldige manier om actief en onafhankelijk te blijven.

Dit helpt u ook om eenzaamheid en isolement te voorkomen, iets wat veel voorkomt bij gepensioneerden die hun dagen niet consequent plannen.

5. Investeer in uzelf en in wat u gelukkig maakt

Omdat u meer tijd heeft, kunt u zich eindelijk toeleggen op dat project dat u al jaren in een lade heeft liggen en altijd al wilde doen.

Als u een taal of wetenschap wilt leren, of een theatercursus wilt volgen, dan bestaan er tal van aangepaste cursussen voor gepensioneerden. U kunt zich ook aanmelden bij de Universiteit Derde Leeftijd en er tijd doorbrengen met mensen van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesses.

En als reizen een van uw passies is, dan is uw pensioen een uitstekende periode om nieuwe plekken te ontdekken.

Aangezien u meer tijd heeft, kunt u in het laagseizoen reizen en minder uitgeven aan hotels en vluchten. Door te reizen kunt u ook nieuwe vrienden maken, vooral als u groepsreizen maakt.

Maar stel dat u alleen wilt reizen en alles zelf wilt regelen. Dan is het van groot belang om genoeg kennis te hebben over uw bestemming, over de lokale accommodaties en over het gemak waarmee u toegang krijgt tot betrouwbare gezondheidszorg.

6. Geef uw levenservaring door

Mythes over ouder worden schilderen pensionering vaak af als een tijd waarin u het rustiger aan moet doen. Maar de waarheid is dat het een fantastische kans is om dieper in uw gemeenschap te duiken. Een van de beste manieren om u voor te bereiden op uw pensioen is om meer betrokken te raken bij uw gemeenschap. Ouderdom brengt de wijsheid en ervaring met zich mee die we op andere momenten in ons leven zo vaak missen, dus u kunt veel delen met de mensen om u heen.

Vrijwilligerswerk voor organisaties of liefdadigheidsinstellingen kan een geweldige manier zijn om actief en betrokken te blijven bij uw gemeenschap. U kunt uw kennis en ervaring delen met jongeren of anderen in de gemeenschap en ook zelf nieuwe dingen leren.

Overweeg vrijwilligerswerk bij een plaatselijke school of buurthuis. Afhankelijk van de branche kunt u ook jonge professionals ondersteunen of advies geven aan eigenaren van kleine bedrijven in domeinen waar u tientallen jaren ervaring in heeft.

Laat anderen voordeel halen uit uw kennis en ervaring en geniet zelf op een waardevolle manier van uw pensioenjaren. Bovendien kan het u helpen mentaal alert en sociaal actief te blijven, wat essentieel is voor een gezond en gelukkig pensioen.

7. Blijf actief

Blijf actief

In de pensioenfase is het essentieel om actief te blijven door middel van activiteiten zoals zwemmen, yoga, pilates, fitness, noem maar op.

Voortdurende lichaamsbeweging is een van de beste manieren om de strijd aan te gaan met evenwichtsverlies, waarmee vele mensen ouder dan 65 jaar te kampen hebben. Bovendien moet u regelmatig op controle blijven gaan bij uw arts om ervoor te zorgen dat u volledig van deze fase van uw leven kunt genieten.

U voorbereiden op uw pensioen hoeft u geen hoofdpijn te geven. U hoeft alleen maar proactief te zijn en stappen te ondernemen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Als u uw woning bijvoorbeeld toegankelijker wilt maken, dan neemt u best contact met ons op, zodat we u advies kunnen geven over de mobiliteitsoplossing die het beste bij u en uw woning past.

Daarna hoeft u alleen nog maar van het leven te genieten. U kunt eindelijk uw dagen doorbrengen in het tempo dat u wilt, dromen doen uitkomen die in een lade waren blijven liggen, nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten en genieten van leuke momenten die u duidelijk maken dat het beste nog moet komen.

Sources: