Uw Huis Inkrimpen: de Voor- en Nadelen | Stannah

Uw huis inkrimpen: is dit de juiste oplossing voor u?

Geschreven door Stannah

Ouder-echtpaar-met-sleutels-voor-hun-huis

Het is een klassiek dilemma voor mensen na een bepaalde leeftijd: verhuizen naar een kleiner huis of blijven wonen in de vertrouwde omgeving waar u van houdt?

Een groot huis, ooit gevuld met kinderen en een druk leven, kan na verloop van tijd een beetje leeg aan gaan voelen, waardoor velen van ons op zoek gaan naar oplossingen om hun huis aan te passen aan een realiteit die meer in overeenstemming is met ons heden. Vaker wel dan niet zijn de opties op het gebied van huisvesting verhuizen naar een kleinere woning of ouder worden.

Maar welke is de beste optie voor u? Laten we eens kijken naar de voordelen, nadelen en vragen die komen kijken bij het kiezen van een van deze oplossingen. Uiteindelijk zult u kunnen beslissen wat voor u de beste optie is.

De grootte van uw huis verkleinen: voor- en nadelen

Als u downsizing overweegt, is dat omdat u naar een kleiner, misschien beter beheersbaar huis wilt verhuizen, waar de onderhoudskosten en energierekeningen aanzienlijk lager kunnen zijn. De verkoop van een groter huis kan ook financiële voordelen met zich meebrengen, waar u misschien op rekent om een extra spaarpotje op te bouwen voor een zekerder pensioen.

Maar er zit een addertje onder het gras: uw huis is meer dan bakstenen en mortel – het zit vol herinneringen. Er afscheid van nemen kan voelen alsof u een groot deel van uzelf achterlaat. Het betekent afscheid nemen van een vertrouwde omgeving en een buurt die u al jaren kent.

Maar dat is niet alles: er is nog een addertje onder het gras: de huidige omstandigheden op de huizenmarkt. Nu de huizenprijzen de pan uit rijzen, kan verkopen het geld opleveren waar u op hoopt, maar een nieuw huis kopen kan veel duurder uitvallen dan u dacht. Downsizen is niet langer de slimme financiële oplossing die het ooit was, dus weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af als u deze optie overweegt.

De grootte van uw huis verkleinen
Voor Tegen
Lagere onderhoudskosten (in het geval van een aanzienlijke verkleining van het huis) Grote verandering in levensstijl
Lagere hypotheekbetalingen Moeite om dingen op te bergen, misschien moet u een opslagruimte huren
Lagere onroerendgoedbelasting (afhankelijk van locatie) Een onvoorspelbare huizenmarkt
Lagere energierekeningen (verwarming, airconditioning) Het kan nodig zijn om bezittingen die u dierbaar zijn te verkopen
Potentiële financiële winst uit de verkoop Minder ruimte voor ontspanning en entertainment
Het kan leiden tot een eenvoudigere levensstijl Risico op isolatie, vooral als u naar een grote gemeenschap verhuist
Het kan zijn dat het niet geschikt is voor uw toekomstige behoeften, bijvoorbeeld als u van plan bent om familie of vrienden op bezoek te krijgen.
Kan worden gezien als statusverlies

Thuis ouder worden: voor- en nadelen

Ouder-echtpaar-drinkt-koffie-op-het-balkon-van-hun-huis

Steeds meer mensen kiezen ervoor om thuis oud te worden. Waarom is dit zo aantrekkelijk? Thuis ouder worden stelt u in staat om in het huis te blijven waar u van houdt, in contact met uw dierbaarste herinneringen en de gemeenschap die u al jaren kent. Het is geen wonder dat uit onderzoek blijkt dat 77% van de 50-plussers er de voorkeur aan geeft om thuis ouder te worden.

Natuurlijk betekent het concept van “thuis ouder worden” dat u een paar veranderingen in uw huis moet aanbrengen, zodat u comfortabel en veilig kunt blijven wonen terwijl u ouder wordt. Maar u hoeft geen enorme verbouwing uit te voeren om uw huis toegankelijker te maken.

Kleine aanpassingen, zoals het installeren van steungrepen in de badkamer of het verbeteren van de verlichting in de gang, kunnen de toegankelijkheid van uw huis gemakkelijk verbeteren.

Als trappen een probleem voor u zijn, denkt u er misschien over om uw slaapkamer naar de begane grond te verplaatsen of zelfs uw huis in te krimpen. Maar er is een betere optie: een traplift.

Stannah traplift helpt senioren ouder te worden

Trapliften zijn een duurzame en kosteneffectieve manier om uw hele huis te kunnen blijven gebruiken. Ze stellen u in staat om veilig en comfortabel op alle verdiepingen te blijven wonen, waardoor uw onafhankelijkheid en levenskwaliteit gemaximaliseerd worden.

U kunt zelfs profiteren van overheidssubsidies die een deel van de kosten dekken voor het installeren van mobiliteitshulpmiddelen zoals trapliften, die de algemene toegankelijkheid van uw huis verbeteren. Deze aanpassingen alleen al kunnen uw mobiliteit aanzienlijk verbeteren en u in staat stellen om meerdere jaren in uw huis te blijven wonen.

Thuis ouder worden
Voor Tegen
Vermijd de hoge kosten en concurrentie die gepaard gaan met het kopen van een nieuw huis Het ontbreken van toegankelijkheidsvoorzieningen zoals handgrepen, inloopdouches, enz.
Profiteren van overheidssubsidies voor woningverbeteringen om de toegankelijkheid te verbeteren Onderhoud en reparaties kunnen duur zijn.
Potentieel lagere kosten dan centra voor begeleid wonen Huisonderhoud kan fysiek zwaar worden naarmate u ouder wordt
Gebruik uw opgebouwde vermogen om aanpassingen of thuiszorg te financieren. Accommodatie is mogelijk niet geschikt voor gevorderde medische behoeften
De controle over dagelijkse activiteiten behouden en langer zelfstandig blijven wonen
Een verblijf op een vertrouwde plek vermindert stress en angst
Gevoel van veiligheid in een vertrouwde omgeving
Doe aan uw hobby’s en interesses – uw huis is hier waarschijnlijk al op ingesteld.

Vertrekken of niet vertrekken: dat is de vraag

Vraagt u zich nog steeds af welke optie het beste voor u is? Hier is een laatste lijst met belangrijke dingen die u moet overwegen voordat u begint met dozen inpakken of uw slaapkamer naar beneden verhuist:

  • Geldzaken: Als u een nieuw, kleiner huis overweegt, is dat gezien de huidige markt misschien niet meer zo’n goede deal als het ooit was, en als u blijft, moet u misschien iets aan uw huis veranderen. Elke keuze heeft zijn prijs, dus weeg de kosten zorgvuldig af.
  • Mobiliteitscheck: Kunt u zich gemakkelijk verplaatsen in uw huidige woning? Als trappen een probleem zijn, overweeg dan de aanschaf van een traplift of soortgelijke mobiliteitshulpmiddelen. Als u echt niet van plan bent om er een te gebruiken, is een gelijkvloerse woning misschien ideaal.
  • De hartslag: Heeft uw huis herinneringen die u dierbaar zijn? Als u het verlaat, kan dat een emotionele schok zijn die u moeilijk te boven komt.

Downsizing en “in place” ouder worden hebben allebei hun voor- en nadelen. Het geheim is om er ruim voordat u met pensioen gaat over na te denken. Op die manier kunt u vooruit plannen, de opties onderzoeken en de beste keuze maken voor uw comfort en veiligheid. U creëert tenslotte het ideale huis voor uw toekomst.