Een feest van liefde voor jong en oud | Stannah

Een feest van liefde voor jong en oud

Het enige dat de wereld doet draaien, de liefde! Laten we daarom vandaag een moment nemen om de liefde in al zijn goedheid te vieren!

Geschreven door Stannah

Love is in the air

Wat is liefde? Wanneer we naar de betekenis in het woordenboek kijken, lijkt het haast iets saais of zelfs tastbaars. De beste beschrijving is volgens ons de volgende:

“Liefde is onvoorwaardelijke onbaatzuchtigheid”

Liefde is veruit het meest gebruikte onderwerp in de schone kunsten. Het is een intrinsiek onderdeel van alle levende wezens. De liefde geeft ons vleugels om te kunnen leven, de wil om s ’ochtends op te staan en de inspiratie om leven te creëren.

En dat is echt niet alleen romantische liefde! Gewoon: liefde. In al zijn goedheid.

Inhoudsopgave

Waarom vieren wij de liefde vandaag?
Vier soorten liefde.
Een moment nemen om dierbaren te herdenken

Waarom vieren wij de liefde vandaag?

Waarom hebben we een datum vastgesteld om iets zo ontastbaars als de liefde te vieren? 14 februari wordt in vrij veel landen door jong en oud steevast gevierd. Zoals vele moderne feestdagen, stamt Valentijnsdag af van een christelijke feestdag. Echter nog voordat deze dag door de christelijke kerk gevierd werd, vierden de Romeinen een vruchtbaarheidsfestival, Lupercalia genaamd, dat ergens in februari plaats vond. De kerk heeft er later voor gekozen om deze dag te “verchristelijken” door de martelaar Sint-Valentijn te eren.

Sint-Valentijn, officieel Sint-Valentijn uit Terni was een Romeinse heilige uit de 3e eeuw. Hij wordt sinds de Middeleeuwen met romantische liefde geassocieerd. Het is niet helemaal duidelijk of de verhalen die we vandaag de dag over Sint-Valentijn kennen, van 1 persoon zijn of een mix van nog twee andere martelaren met dezelfde naam. Eén van deze Valentijns is ter dood veroordeeld omdat hij in het geheim huwelijksceremonies voltrok. Weer een andere is bekend omdat hij christenen uit Romeinse gevangenissen hielp te ontsnappen. Toen hij zelf werd opgepakt, werd hij verliefd op de dochter van zijn gevangenbewaarder en bekeerde haar (en haar hele familie) tot het christendom. Er wordt gezegd dat hij haar de eerste Valentijnsdagkaart ooit heeft gestuurd en deze ondertekende met “van uw Valentijn”.

En zo is een traditie geboren die al eeuwenlang standhoudt!

Valentijnsdag

Vier soorten liefde.

Wanneer we het over een feest van liefde hebben, dan bedoelen we álle soorten liefde die er zijn. De oude Grieken rangschikte de liefde in vier verschillende categorieën, namelijk:

 • Storges = liefde voor familie
 • Philia = liefde voor vrienden
 • Eros = romantische liefde
 • Agape = liefde tot God

Later zijn er nog meer soorten aan toegevoegd zoals liefde voor jezelf en naastenliefde. We weten allemaal dat er verschillende soorten liefde bestaan, en hopelijk hebben we allemaal een aantal van de verschillende soorten mogen ervaren. De liefde van een moeder of vader voor zijn of haar kind is heel anders dan de liefde tussen twee romantische partners. Hetzelfde geldt voor het soort liefde dat we voelen voor onze vrienden of bijvoorbeeld een huisdier. Het betekent niet dat het ene soort belangrijker is dan de ander. Het is gewoon anders, maar het is allemaal liefde.

“Beter bemind en niet gekregen, dan in ’t geheel niet liefgehad”. Alfred Lord Tennyson

Wanneer wij naar onze eigen levens kijken dan kunnen we verschillende liefdesverhalen onderscheiden die we gedurende ons leven hebben beleefd. Met bijvoorbeeld vrienden, familieleden, collega´s of huisdieren. Deze ervaringen kunnen ons intens gelukkig maken, maar helaas ook ontzettend verdrietig. Zoals de beroemde woorden van Alfred Lord Tennyson: “Beter bemind en niet gekregen, dan in ’t geheel niet liefgehad”. Met andere woorden, het is beter om ons hart te laten breken dan om niemand toe te laten. Dat geldt voor ieder type liefde.

Een vriendschappelijk liefdesverhaal 

Op een dag als vandaag kunnen we het niet laten om enkele van de mooiste liefdesverhalen met u te delen. Laten we eens gaan kijken naar een van de meest tedere en ontroerendste liefdesverhalen die ooit geschreven zijn. Het is een tijdloos verhaal dat de afgelopen decennia vele harten heeft geraakt en dat nog lang zal blijven doen.

Le Petit Prince (of De Kleine Prins) van Antoine de Saint-Exupéry is precies zo een verhaal. Een liefdesverhaal tussen vrienden. Leuk feitje: het is het meest vertaalde boek ter wereld! De vertederende kleine prins neemt ons mee op een geweldige reis. Bijna alle lezers geven toe dat dit boekje hun harten op een manier heeft geraakt dat weinig andere boeken kunnen. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een piloot (de schrijver was zelf piloot in het echte leven) die in de Sahara neerstort. Tot zijn grote verbazing ziet hij daar opeens de meest onwaarschijnlijke persoon: een kleine blonde jongen. Zodra hij over zijn verbazing heen is, beginnen de piloot en de jongen met elkaar te praten. Het jongetje is van een andere planeet en hij vertelt de piloot alles over zijn wonderbaarlijke reis. We zullen hier uiteraard niet het hele verhaal verklappen! Indien u dit boek nog niet gelezen heeft, dan stellen we voor om dit bijzondere boekje zo snel mogelijk op uw leeslijst te plaatsen.

De prins, alhoewel hij eigenlijk gewoon nog een kind is, leert de volwassen piloot een aantal belangrijke levenslessen. Lessen die hij nog lang nadat de prins naar zijn eigen planeet is teruggekeerd, zal onthouden. Zijn waardevolle lessen hebben betrekking op het onderwerp dat we vandaag aankaarten: de liefde. Een van de beroemdste citaten van dit boek is dan ook:

Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen”.

Prins met zijn Vos

Bron: lilisweethome.canalblog.com

De prins vertelt ook over zijn vriendschap met een vos die hij is tegengekomen. De dialoog tussen de prins en de vos is eigenlijk waar vriendschappelijke liefde allemaal om draait:

“Ik zoek vrienden. Wat betekent tam?”
“Dat is nogal een vergeten woord, zei de vos. Het betekent verbonden.”
“Verbonden? “
“Jazeker, zei de vos. Jij bent voor mij maar een klein jongetjes als alle andere kleine jongetjes. En ik heb je niet nodig. Ik ben voor jou een vos als alle andere vossen. Maar als je me tam maakt, dan zullen we elkaar nodig hebben. Dan ben je voor mij enig op de wereld en ben ik voor jou enig op de wereld. “

En zo wordt er een onvergetelijke onschuldige vriendschap gecreëerd.

Een familiaal liefdesverhaal

Familie en liefde zijn bijna synoniemen van elkaar! Waar zouden we zonder onze familie zijn? En wat zouden zij zonder ons doen? De liefde die een ouder voelt voor zijn kind is onvoorwaardelijk. In geval van nood kan deze tot bijna bovenmenselijk porporties groeien en de afwezigheid ervan kan ernstige emotionele problemen veroorzaken. Hoewel we een gezond evenwicht moeten vinden als het gaat om ons eigen leven en ons familieleven, zouden we zonder hun steun verloren zijn.

Zusterliefde

Disney ’s grote hit “Frozen” laat ons zien hoe de liefde ook in dit verhaal de grootste held is! Dit keer gaat het echter niet om een jonge prinses die haar prins op het witte paard tegenkomt. De liefde die prinses Anna voor haar zus Koningin Elsa voelt is wat in dit verhaal voor redding zorgt. Het verhaal is gebaseerd op het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen, De Sneeuwkoningin.

Koningin Elsa en prinses Anna zijn beste vriendinnen en hebben een gelukkig leven samen met hun ouders in het paleis. Als ze opgroeien ontdekken ze dat Elsa magische krachten heeft en ijs en sneeuw kan controleren. Op een dag wanneer de zusjes aan het spelen zijn, raakt Elsa haar zusje Anna per ongeluk met een ijsstraal. De kleine Anna sterft niet, maar de blessure is ernstig genoeg om Elsa en hun ouders behoorlijke te laten schrikken. Elsa, bang om haar zus nogmaals pijn te doen, sluit haar uit en probeert haar krachten onder controle te houden. Wanneer hun ouders bij een tragisch ongeluk overlijden, wordt Elsa koningin. (Waarschuwing: niet verder lezen indien u de film nog niet gezien heeft!) Omdat Elsa haar krachten nog steeds niet kan controleren en omdat ze niemand pijn wilt doen, verlaat ze haar stad om in een ijspaleis een eenzaam leven te leiden. De slechteriken van het verhaal proberen haar te vermoorden zodat ze haar troon kunnen overnemen en gaan haar achterna. En alhoewel Elsa haar zus Anna nooit meer tot haar heeft toegelaten, springt Anna op het moment dat ze Elsa proberen te vermoorden vóor haar zus. Zo redt ze haar zus maar sterft ze zelf.

Anna was door Elsa’s koudheid geraakt en langzaam nestelde deze zich in haar hart. (Zoals in het originele verhaal het geval is). Alleen een daad van ware liefde kan Anna redden en dit keer was het niet de kus van een prins die haar leven redt. Alleen de pure, onvoorwaardelijke zusterliefde was sterk genoeg. Op deze manier is de vloek verbroken en blijven zowel Anna als Elsa in leven. Een gelukkig eind en een prachtig verhaal over de sterke band tussen broers en zussen.

Houd de liefde in uw hart. Een leven zonder, is als een zonloze tuin waar de bloemen vergaan zijnOscar Wilde

 Een romantisch liefdesverhaal

Pedro en Ines een onsterfelijk liefdesverhaalEr is geen ander onderwerp zo populair voor de kunsten als romantische liefde. Het is de meest gepassioneerde vorm van liefde, het geeft ons vlinders in de buik en laat ons op een roze wolk zweven. Het geeft ons de kans om nieuw leven te creëren en op een manier onsterfelijk te worden. Er zijn tal van prachtige liefdesverhalen te vinden. Denk maar aan Romeo en Julia, Tristan en Isolde of Kermit de Kikker en Miss Piggy! Maar voor deze categorie liefde wilden we kijken naar een koppel dat echt bestaan heeft. Dat bracht ons tot een prachtig maar tragisch waargebeurd verhaal.

Het verhaal van D. Pedro I en Inês de Castro is een waargebeurd Portugees Romeo en Julia verhaal. Prins Pedro was in de 14de eeuw de erfgenaam van de Portugese troon. Zijn vader had hem uitgehuwelijkt aan Prinses Constança uit Castilië (Spanje). Toen zijn bruid aankwam, bracht ze haar hofdames met zich mee. Een van deze dames was de beeldschone Inês de Castro, een Spaanse edelvrouw. Pedro en Inês werden meteen verliefd op elkaar. In het geheim zonden ze elkaar liefdesbrieven via een stroom water dat vanaf haar huis zo naar zijn woning voer. De fontein der liefde is vandaag de dag nog steeds in Coimbra te bezoeken. Zoals te verwachten, veroorzaakte deze affaire een behoorlijk conflict tussen de twee koninkrijken. Pedro’s vader, de koning, was woedend en stuurde de schone edelvrouw terug naar waar ze vandaan gekomen was. Dat weerhield de twee geliefden echter niet en ze bleven elkaar bezoeken. Toen Pedro’s vrouw stierf, bracht hij Inês terug naar Portugal.  Eindelijk konden ze openlijk als minnaars leven en samen kregen ze 4 kinderen. Prins Pedro wilde graag met haar trouwen, maar de koning en de koningin waren bang dat dat te veel problemen met zich mee zou brengen.

Op een dag ging Pedro voor een aantal dagen op reis, zijn vader nam van de gelegenheid gebruik om zich van de dreiging die Inês was te ontdoen. Hij stuurde drie van zijn vertrouwelingen naar haar en liet haar door hen vermoorden. Pedro was ontroostbaar toen hij terugkwam en te horen kreeg wat ze met de liefde van zijn leven hadden gedaan. Hij voer oorlog tegen zijn vader en heeft het hem nooit vergeven. Op de dag van zijn vaders dood, toen hij zelf koning werd, heeft hij opdracht gegeven om het lichaam van Inês op te laten graven. Hij liet een koninklijk graf voor haar maken en beweerde dat ze officieel koningin was daar ze in het geheim vóor haar dood met elkaar getrouwd waren. Vervolgens plaatste hij haar op haar troon en dwong alle leden van zijn hof om haar ontbindende hand te kussen en trouw te zweren aan hun ware koningin. Later heeft hij haar moordenaars opgespoord en met zijn eigen handen hun harten uit hun lichamen gerukt. Zo gaat het verhaal.

Pedro en Inês zijn begraven in het klooster van Alcobaça, hun graven zijn voeten tegen voeten geplaatst. Op deze manier zien ze elkaar als eerste wanneer ze in het hiernamaals wakker worden.

Nu, dat is wat we onsterfelijke liefde noemen!

Een moment nemen om dierbaren te herdenken

Liefde is wat de wereld draaiende houdt. Het kan ons intense vreugde geven en vult ons hart met licht en hoop. Maar de andere kant van dezelfde munt is niet zo rooskleurig. Liefde laat ons ook wanhopig voelen en kan onze harten in duizenden stukjes doen breken. Wanneer we een dierbare verliezen die zo veel voor ons betekend heeft, kan dat ontzettend moeilijk zijn voor degene die achter blijven. Soms proberen we om de mensen die heen zijn gegaan te vergeten omdat de pijn gewoon te veel is. Maar de waarheid is dat deze dierbaren ons eigenlijk nooit verlaten. Ze blijven bestaan in onze gedachten en in ons hart. Het enige dat we kunnen doen, is even stilstaan om aan onze verloren dierbaren te denken. Het zal de droefheid die we voelen niet wegnemen, maar het is een manier om de tijd die we met hen hebben gehad te vieren. Eer hun bestaan door hun herinnering levend te houden.

“Waar er liefde is, is er leven” Mahatma Gandhi

Zoals Mahatma Gandhi zei: “Waar er liefde is, is er leven”. Door een deel van onze dierbaren in ons hart te houden, zijn ze nooit echt weg. Ze leven voort in onze herinneringen en zullen ons nooit echt verlaten.

Er is geen betere dag om onze dierbaren die niet meer fysiek bij ons zijn te herdenken dan op de dag waarop we de liefde vieren:

 • Neem even de tijd om dat voor jezelf te doen, maak een lange wandeling met een vriend of vriendin en denk na over alle momenten die jullie samen beleefd hebben.
 • Schrijf een brief aan de persoon die u herdenkt.
 • Nodig een groep vrienden of familie uit voor een etentje. Deel grappige en gedenkwaardige momenten die u met de persoon die u herdenkt heeft gehad.

Het fijnste is om deze momenten samen met anderen de herdenken, zodat we ons niet eenzaam en nog verdrietiger voelen. Een moment in uw eentje om wat rust te krijgen kan ook heilzaam zijn, maar wees voorzichtig dat u niet in het verleden gaat leven. Hoe moeilijk het ook moge zijn, we mogen niet vergeten dat het leven verder gaat. Hopelijk kunnen deze woorden van Winnie de Pooh  helpen om ons een beetje moed te geven:

“Ik voel me enorm gelukkig dat ik iets heb wat gedag zeggen zo moeilijk maakt” Winnie the Poeh

Het geschreven woord, een instrument van liefde

Het geschreven woord en de liefde

Om u te inspireren tot het schrijven van een eigen liefdesbrief, gedicht of zelfs een verhaal, hebben we enkele van de mooiste liefdescitaten van onze tijd verzameld! Kruip zelf in de pen, kies mooi briefpaper uit en maak iemand een beetje gelukkiger vandaag!

 • Geliefden blijven eeuwig leven, want liefde is onsterfelijk – Emily Dickinson
 • Liefde kent geen leeftijd, geen grenzen en geen dood– John Galsworthy
 • Niets op deze aarde is meer te prijzen dan ware vriendschap – Thomas van Aquino
 • Er is slechts één geluk in het leven, liefde geven en geliefd zijn– George Sand
 • Geef liefde waar u ook komt. Laat nooit iemand die tot u komt vertrekken zonder deze gelukkiger te maken – Moeder Teresa
 • Vriendschap is liefde zonder vleugels – Lord Byron
 • Er zijn zoveel verschillende vormen van liefde, als er momenten zijn in tijd – Jane Austen
 • Liefde kost niets om te krijgen, maar is onbetaalbaar als je het hebt – Kees van Kooten
 • Ik wil met jou doen wat de lente doet met kerselaren – Pablo Neruda
 • De mensen van “voorbij”, zij blijven met ons leven, in liefde, in verhalen, die wij zo graag herhalen, in bloemengeuren, in een lied dat opklinkt uit verdriet – Hanna Lam

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:

(Inter)nationale vrouwendag; Inspirerende Belgische vrouwen
Wereld Parkinson Dag: het effect van Parkinson op onze evenwicht en mobiliteit
Wereld Radio Dag: Een boeiende reis door de radiogolven