Internationale Dag van de Ouders – samen staan we sterk
We vieren Moeder- en Vaderdag, maar wist u dat er ook een Internationale Ouders dag bestaat?
Geschreven door Stannah
De Verenigde Naties heeft 1 juni tot de Internationale Dag van de Ouders gedoopt
“Een gelegenheid om alle ouders wereldwijd te waarderen en te danken voor hun onbaatzuchtige inzet voor hun kinderen en de levenslange opoffering om deze relatie te voeden”
We vieren Moeder-en Vaderdag, maar wist u dat er ook zo iets als een Internationale dag van de Ouders bestaat?
Tijdens ons leven doorlopen we verschillende stadia van waardering voor onze ouders – van volledige afhankelijkheid en toewijding wanneer we baby’s zijn, tot een turbulente relatie in de puberteit, tot het creëren van een band van respect en liefde wanneer we zelf volwassen zijn.
We horen het zo vaak; wanneer iemand kinderen krijgt zit je nooit meer zonder zorgen! De liefde die een vader of moeder voor zijn of haar kind voelt is grenzeloos en onvoorwaardelijk, wat per definitie de betekenis van liefde is. Maar niemand staat helemaal in zijn eentje. Vaak groeien kinderen op met meerdere “ouderfiguren” om hun heen, opa’s en oma’s spelen bijvoorbeeld vaak een grote rol.
In onze huidige moderne samenleving hebben we meer ouderfiguren die steeds vaker aanwezig zijn, bijvoorbeeld de stiefouder. Echtscheidingen en hertrouwen komt tegenwoordig veel vaker voor dan ooit tevoren, wat weer tot een opkomst van steeds meer gemengde gezinnen heeft geleid.
“Er is een dorp voor nodig om een kind op te voeden”, dit gezegde hebben we vast allemaal wel een keertje voorbij zien komen. Maar begrijpen we ook echt wat hier mee wordt bedoeld? Het ziet ernaar uit dat dit gezegde steeds meer gaat kloppen omdat de “norm” voor gezinnen langzaamaan verandert. Wij vinden daarom dat vandaag de perfecte dag is om waardering te tonen aan onze ouders en “ouderfiguren”!
Er is een dorp voor nodig
“Er is een dorp voor nodig om een kind op te voeden” – Afrikaans spreekwoord
Dit gezegde wordt vooral weerspiegeld in Afrika, aangezien veel Afrikaanse culturen geloven dat opvoeden iets is dat met de hele familie gedaan moet worden. Dit geldt niet alleen voor de ouders, maar voor iedereen die betrokken is bij het leven van het kind.
Toen onze ouders en grootouders nog kinderen waren, zag hun gezinsleven er waarschijnlijk heel anders uit. Families waren over het algemeen veel groter en leefden dichter bij elkaar, bovendien waren dorpen veel meer een gemeenschap dan dat ze nu zijn. Deze nabijheid bood veel comfort en hulp voor veel gezinnen. Andere familieleden betrekken bij de opvoeding van kinderen is niet alleen zeer goed voor hun sociale vaardigheden, het is ook een enorme hulp voor de ouders. Tantes, ooms en zelfs neven en nichten die je helpen wanneer je dat nodig hebt, is goud waard. Auteur Katharine Hill, voormalig advocaat op het gebied van familierecht en directeur van de liefdadigheidsinstelling ‘Care for the Family’ in het Verenigd Koninkrijk, benadrukt hoe belangrijk het is dat een kind inderdaad door een “dorp” wordt opgevoed.
Ze legt ons het volgende uit: “In onze samenleving is het gezinsleven de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. Geografische afstand, gezinsverdeling, meerdere verantwoordelijkheden en lange werktijden hebben er allemaal aan bijgedragen dat er minder verbondenheid is tussen families. Isolatie en eenzaamheid worden steeds meer de kenmerken van onze samenleving – niet alleen voor ouderen, maar ook voor veel jongeren. Een halve eeuw geleden, als een jonge moeder een baby had die niet wilde slapen, een pas getrouwd stel een gigantische ruzie had gehad of als een kind advies nodig had voor een schoolproject, dan was er hoogstwaarschijnlijk een grootouder, oom,tante of een nichtje vlakbij die de broodnodige geruststelling, advies en steun kon geven. Maar vandaag de dag moeten ouders het vaak helemaal alleen doen, en daar worden we niet beter van.”
“Een halve eeuw geleden, als een jonge moeder een baby had die niet wilde slapen, of als een pas getrouwd stel een gigantische ruzie had gehad, of als een kind advies nodig had voor een schoolproject, dan was er hoogstwaarschijnlijk een grootouder, een oom, een tante of een nichtje vlakbij die de broodnodige geruststelling, advies en steun kon geven.” Katharine Hill “If You Forget Everything Else – Remember This”
Wanneer ouders geen familie hebben of als ze ver weg wonen, is het een goed idee om op zoek te gaan naar vrienden of mensen met kinderen in de eigen gemeenschap.
Samengesteld gezin of bonusfamilie
Een samengesteld gezin – twee gezinnen die één gezin vormen – kan een ware zegen zijn voor alle betrokkenen.
Alhoewel het er naar uit ziet dat het aantal echtscheidingen in België daalt, is het niet meer dan normaal dat mensen nog steeds scheiden, hertrouwen of een nieuwe levenspartner vinden. Vaak hebben mensen die hertrouwen al kinderen uit een eerdere relatie. Door samen te komen creëren zij ook weer een nieuwe “bonus” (of samengestelde) familie.
Dit betekent ook dat die kinderen een derde of vierde “ouderlijk” figuur in hun leven krijgen, vooral als ze nog jong zijn. Soms is het voor kinderen moeilijk om zich hieraan aan te passen en kan dit leiden tot gevoelens van jaloezie en vijandigheid tussen de biologische ouders en de stiefouders. Maar zodra de nieuwe gezinnen kunnen leren om in harmonie samen te leven ontstaan er veel voordelen. En niet alleen voor de kinderen, ook voor de ouders.
Indien u een voorbeeld van een goed functionerend samengesteld gezin wilt zien, kunt u dit Engelstalige filmpje hieronder bekijken. Helaas konden wij geen voorbeeld in de Nederlandse taal vinden, echter is het sentiment zo mooi dat we dit graag me u wilden delen.
In zekere zin vervangen deze gemengde gezinnen het “dorp” dat onze ouders en grootouders hadden. Wanneer een bonusfamilie succesvol is, is het een prachtig cadeau dat de ouders aan hun kinderen meegeven. Meer mensen om van te houden, meer mensen om voor te zorgen en meer vreugde en steun in de moeilijke tijden. Daar kunnen we allemaal wel iets meer van gebruiken.
Ouders zijn het anker van een familie
Grootouders zijn vaak ouderfiguren van hun kleinkinderen
Het leven kan soms compleet anders uitpakken dan dat wij voor ogen hadden. Maar meer mensen hebben die van ons houden en waar wij van kunnen houden, is zeker een positieve ontwikkeling! Extra steun, in wat soms een trieste en moeilijke situatie kan zijn, is zeker welkom. Hoe kunnen wij al onze “ouderfiguren” danken zonder iemand hierbij te kwetsen?
Hoe kunnen we dankbaar zijn?
Het maakt niet uit of de ouderfiguur onze biologische moeder, vader, stiefouder of zelfs een grootouder is. Al deze mensen verdienen onze liefde en dankbaarheid.
Het is erg moeilijk om een manier te vinden om juist die personen die het meest dank verdienen, te bedanken.
Dr. Laura Trice legt uit hoe belangrijk het is dat we af en toe een bedankje van onze dierbaren ontvangen. Deze woorden zijn krachtig – we noemen ze niet voor niets “de magische woorden”! Dr. Laura Trice verteld dat mensen over het algemeen niet vanuit zichzelf zullen zeggen dat ze graag een bedankje zouden krijgen. Zeker een (stief)ouder zal dit niet snel doen. Dat maakt het nog belangrijker als men dan toch de tijd neemt om hun te bedanken.
Vergeet dus niet om ouders zo af en toe echt even te bedanken voor alles wat ze doen. Geef een dikke knuffel en breng wat tijd samen door. Er komt een dag waarop dat niet meer zo gemakkelijk zal zijn. Zorg ervoor dat ze weten hoeveel ze voor je betekenen. Het is daar vandaag tenslotte een perfecte dag voor!
Literatuur:
Hill, Katharine. 2015. If you forget everything else ISBN: 978-1-910012-25-3
U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:
(Inter)nationale vrouwendag; Inspirerende Belgische vrouwen
Wereld Parkinson Dag: het effect van Parkinson op onze evenwicht en mobiliteit
Wereld Radio Dag: Een boeiende reis door de radiogolven