Tips om zo veel mogelijk uit uw pensioen | Stannah

Gelukkig tijdens uw pensioen – tips om zo veel mogelijk uit het leven te halen

Leeftijd is slechts een getal, en met pensioen gaan een nieuw hoofdstuk in uw leven. Nú is het uitgelezen moment om die dingen te doen waar u het meeste zin in heeft.

Geschreven door Stannah

Tijd doorbrengen met familie en het leren van nieuwe vaardigheden zijn belangrijke factoren om gelukkig te zijn tijdens uw pensioen.

Pensioen wordt tegenwoordig door vele de “gouden tijd” van onze volwassenheid genoemd.  Dit is wellicht niet erg verrassend, gepensioneerden hebben eindelijk de tijd om die interesses te volgen die hun daadwerkelijk blij maken. Wacht dus zeker niet langer met te doen waar u zin in heeft!

Er moet iets zijn wat u altijd heeft willen leren maar dat er nooit van is gekomen. Het is tijd om het geluk te volgen en nieuwe vaardigheden te leren.

Wij geven u graag enkele tips om zo veel mogelijk uit uw leven te halen!

Daag uzelf uit met het organiseren van een vakantie!

Daag uzelf uit met het organiseren van een vakantie!

Even uit de dagelijkse routine gaan, of dit nu in België of in het buitenland is, kan ontzettend helpen om uw geest te verfrissen en uw energielevels te versterken. En, om optimaal van uw pensioen te genieten, is het belangrijk om het een en ander voor te bereiden, zo weet u zeker dat u de beste bestemming kiest.

Ten eerste is het belangrijk om na te denken over wat u precies zoekt. Bent u op zoek naar een spannende uitdaging, culturele stimulatie of gewoon lekker rust en ontspanning? Wanneer u dat eenmaal besloten heeft, zult u een beter idee hebben van welke bestemmingen aan uw behoeften voldoen.

Ten tweede, wist u dat u vaak seniorenkorting kunt ontvangen? U hoeft alleen maar uw grijze haren of uw paspoort te laten zien en op deze manier kunt u bij vele bezienswaardigheden korting krijgen, zelfs bij evenementen zoals concerten.

Op de website Seniorennet.be kunt u velen artikelen met vakantie tips enzovoort lezen. Verder kunt u op allerlei websites informatie omtrent dit onderwerp vinden, gaat u er eens lekker voor zitten en neemt u de tijd om zo de juiste keus te maken.

Nooit te laat om een nieuwe taal te leren

Nooit te laat om een nieuwe taal te leren op pensioen

Vorige jaar, bekeek de Engelse krant The Guardian de trend van het leren van een nieuwe taal met Dhr. Ronald Williams, hij is 85 jaar en is aan dit avontuur op zijn 70ste begonnen. Ronald ziet het belang van het leren van een nieuwe taal in, hij zegt: “Ik was enthousiast over het vooruitzicht van het leren van een taal, ” zegt Williams. “Ik heb spijt dat ik hier niet in mijn jongere jaren mee begonnen ben. Wanneer je een familie hebt en je bent aan het werk dan hebben deze dingen je prioriteit.  Het leren van een nieuwe taal en het ontmoeten van andere mensen is spannend. Het is fijn om erop uit te gaan en ik verheug mij er altijd op [it].”

Er zijn vele manieren om jezelf een uitdaging te geven en daarbij nieuwe dingen te leren. Het leren van een nieuwe taal is gewoon één van de vele mogelijkheden. Het is juist zo fantastisch omdat, niet alleen de hersenen actief zijn ook de taallessen kunnen heel gezellig zijn en het is een mooie kans om nieuwe vrienden te maken.

En, uiteraard, de beste manier om een nieuwe taal te oefenen is om te reizen – dus waarom zou u er niet dol op zijn?

Een muziekinstrument leren spelen

Een muziekinstrument leren spelen

Voor velen, kan een nieuwe uitdaging – of dit nu mentaal of lichamelijk is- een zeer verrijkende ervaring zijn.

Er zijn heel veel mensen die een gooi doen naar het bespelen van een muziekinstrument. Onderzoek onder leiding van prof. Sue Hallam van het UCL Instituut voor Onderwijs heeft aangetoond dat oudere mensen die muziek hebben leren maken, een meer positieve kijk hadden opgedaan, zich meer in controle over hun leven voelden en zeiden dat de activiteit hielp hun gedachten scherp te houden en uiteindelijk gelukkiger zijn.

Sommige zijn op een jonge leeftijd begonnen met het leren van een muziekinstrument te bespelen maar zijn hier niet mee doorgegaan; en weer in andere gevallen hebben ze nog nooit iets muzikaals gedaan. Maar wat iedereen lijkt te erkennen is dat dit best lastig is om te leren – het kost tijd, moeite en vrij veel geduld maar, uiteindelijk wordt u beloond met een gevoel van geluk omdat u iets nieuws onder de knie heeft.

Word een fotografieliefhebber

Word een fotografieliefhebber

Het leren van goede foto’s maken is een waardige onderneming! Wellicht dat u gewoon betere foto’s wilt kunnen maken. U zult in ieder geval graag de mooie foto’s die u heeft gemaakt aan uw familie en vrienden laten zien.

Laura Hofstadter is een geïnformeerde getuige, zij is op haar 65ste terug gekeerd naar fotografie, een passie die ze tijdens haar studie graag volgde maar helaas achter zich had moeten laten toen ze haar gezin kreeg en moest omgaan met haar eigen gezondheidsklachten.

Hier hebben wij 8 tips op een rijtje gezet voor wie met fotografie wilt beginnen:

  • Vind iets dat u inspireert;
  • Koop een camera, en leer deze goed kennen;
  • Of vind een Smartphone met een goede camera;
  • Neem uw camera overal met u mee;
  • Bestudeer de beste belichting opties;
  • Ga erop uit en maak foto’s (dagelijks)

Er zijn genoeg getuigenissen van mensen die nog nooit een computer hadden aangeraakt voordat ze op pensioen gingen, en plotseling zijn ze meesters in fotobewerking geworden. En dit is slechts éen voorbeeld!

Leer meer over technologie

Leer meer over technologie

Het is nooit te laat om meer over nieuwe technologieën te leren, ook is het een feit dat wanneer u uit uw comfort zone stapt dit u scherper maakt.

Het kan helpen bij het stimuleren van onze grijze celletjes (lees over: Bestrijd Alzheimer, dementie en veroudering met technologie) open uw ogen naar nieuwe activiteiten, waar u andere met dezelfde interesses kunt ontmoeten!

Oudere volwassenen die in een pre-digitaal tijdperk zijn opgegroeid vinden steeds meer hulp bij het internet surfen en men bekommert zich om dit gemakkelijker te maken.

Een interview in The New York Times met mevrouw Marian Glodberg (70), vertelt ons het verhaal over hoe zij zich door digitale technologie geïntimideerd voelde, ze ging naar het Ontdekkingscentrum voor Senioren in Manhattan waar ze aan ouderen leren om zich comfortabel te voelen rondom nieuwe technologieën. Na een paar maanden, beheerste ze genoeg hulpmiddelen om zichzelf als digitale ondernemer te herontdekken.

Volgens de studies van onderzoeker Denise Park van de Universiteit van Texas te Dallas:

“Als samenleving moeten wij leren hoe we een gezonde geest behouden, net zoals we weten dat we onze bloedvaten aan de hand van een gezond dieet en beweging gezond houden. Bovendien, wanneer u in uw comfort zone blijft kunt u wellicht buiten uw verbeter zone blijven”.

Cursussen om beter met de hedendaagse technologie om te gaan kunt u vaak overal vinden, in bijvoorbeeld centra voor ouderen, een verzorgingshuis of andere zoals; seniornetvlaanderen.be

Ik weet niet wat ik na mijn pensioen moet doen

Als u niet weet wat u na uw pensioen kunt doen, dan kan dat komen omdat u zich graag nuttig voor een ander wilt maken. Het is niet ongewoon dat gepensioneerden zeggen dat hun definitie van succes betrekking heeft op wat ze kunnen teruggeven.  U bent wellicht geen vermogend persoon en het blijkt uit verschillende onderzoeken dat gepensioneerden hun persoonlijke succes tijdens hun pensioen meten aan de hand van hun vrijgevigheid en niet het vermogen dat ze hebben.

Misschien bent u wel meer praktijkgericht, en wilt u graag uw vaardigheden en talenten gebruiken om organisaties die belangrijk voor u zijn te helpen als vrijwilliger.

Vrienden van Stannah Trapliften

Vrienden van Stannah Trapliften

Geïnspireerd door een aantal van onze geweldige Klanten, hebben wij nagedacht over hoe mensen omgaan met op pensioen gaan. En zo hebben wij over enkele onverwachte vaardigheden die mensen na hun pensioen hebben opgedaan gehoord.

Zo heeft een vriend van Stannah bijvoorbeeld, ambachtelijke steenhouwwerkzaamheden geleerd. Iemand anders boogschieten en weer een ander heeft besloten te leren hoe je een helikopter bestuurd – dus, in dit geval is de lucht vrij letterlijk de grens!

Wat duidelijk is, is dat veel gepensioneerden nieuwe activiteiten ondernemen om hun sociale leven te stimuleren.

Activiteiten zoals meedoen met een bridgeclub of betrokken zijn bij liefdadigheidswerk zijn goede manieren om nieuwe mensen te ontmoeten. De populariteit van deze activiteiten laat ons zien hoe fijn mensen het vinden om nieuwe dingen te leren en op deze manier een actief sociaal leven behouden.

Het maakt niet uit wat uw motivatie om iets nieuws te leren is. Wat belangrijk is, is dat u erkent dat ouder worden niet betekent dat de kans om nieuwe dingen te experimenteren niet meer bestaat.  Juist het tegendeel is bewezen.

Hier bij Stannah Trapliften, worden we voortdurend geïnspireerd door de ervaringen die onze klanten hebben en hopen meer van hen te horen. Blijft u deze vooral aan ons doorgeven!

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:

90 Jaar oude Anežka Kašpárková is hét bewijs dat leeftijd slecht een getal is!
Ouderen blijven steeds langer thuis wonen
Wereld Parkinson Dag: het effect van Parkinson op onze evenwicht en mobiliteit