Hoe kan je zorgen voor je Ouders? - Tips | Stannah Trapliften

Zorg dragen voor je ouders die ouder worden

Het is natuurlijk prettig als uw vader en/of moeder zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Maar voor u als kind vraagt dat vaak wel wat. U voelt zich verantwoordelijk en vraagt zich af of uw ouder zich redt. Ouderenzorg is een groot en belangrijk thema. Juist omdat we steeds ouder worden, langer zelfstandig thuis blijven wonen en de groep ouderen groeit (Bron: Vergrijzing, gezondheidszorg en ouderenzorg in Belgie)  Stannah geeft tips hoe u als kind zorg kunt dragen voor uw ouder wordende vader of moeder.

Geschreven door Stannah

Zorg na ziekenhuisopname

Omgaan met gezondheidsproblemen
Ouder worden gaat vaak gepaard met ziektes en ouderdomskwalen als beginnende dementie, verminderd gezichtsvermogen en slechthorendheid), diabetes, vallen (en daarmee botbreuken), osteoporose en incontinentie. Aan veel kwalen is helaas niets te doen, het zijn de lichamelijke gevolgen en beperkingen die horen bij het ouder worden. Hulpmiddelen of medicijnen kunnen de klachten wel verminderen. Denk aan een bril op de juiste sterkte of een gehoorapparaat. De kans op een val kan ook verminderd worden als uw ouders genoeg bewegen en zich veilige gewoontes aanleren. Lees hier meer over in het Stannah-blogbericht ‘Verklein de kans op vallen.’ Gezonde en gevarieerde voeding en beweging zijn belangrijk, zeker voor senioren!  

 

Veiligheid verhogen
Wil en kan uw vader en/of moeder nog thuis blijven wonen? Neem dan de woning goed onder de loep. Of het huis van uw ouder(s) veilig is op het gebied van vallen en brand, leest u in het Stannah-blogbericht ‘Veilig thuis blijven wonen’.

 

Welke hulpmiddelen zijn nuttig?
Soms kunnen hulpmiddelen en/of aanpassingen in de woning de veiligheid vergroten. Voorbeelden van hulpmiddelen en aanpassingen zijn:

  • Handvaten in badkamer en toilet
  • Antislipmateriaal (in bad, onder de douche, onder tapijten)
  • Traplift: zorgt voor meer mobiliteit
  • Rollator: zorgt voor meer mobiliteit binnen- en buitenshuis

Eenzaam in huis
Ouderen die in een verzorgingshuis of bejaardentehuis wonen, hebben vaak contact met anderen. Er zijn iedere dag activiteiten of er wordt samen gegeten. Helaas komt eenzaamheid veel voor onder ouderen. Zorg dat uw ouder zo nu en dan bezoek krijgt of er zelf op uitgaat.