Het huis van de toekomst, een woning ontworpen voor het leven | Stannah

Het huis van de toekomst, een woning ontworpen voor het leven

Hoe zal ons huis eruitzien wanneer we ouder zijn? We brachten een bezoek aan het huis van de toekomst.

Geschreven door Stannah

een heldere toekomst: het huis van de toekomst

Wanneer we aan het huis van de toekomst denken, komen er al snel beelden van futuristische witte huizen á la de jaren 60 Jetsons tv-show voorbij. Hoe spannend het idee ook klinkt, wonen in een hightech futuristisch appartement midden in de ruimte, het is niet wat met een huis van de toekomst bedoeld wordt!

Het huis van de toekomst is vooral een slimme woning, bedoeld om onze tijd in ons huis zo aangenaam, comfortabel en veilig mogelijk te maken. We kunnen wel wát hightech plezier maken hoor! Er zijn al genoeg interessante en realistische projecten op de markt.

Aangezien weweten dat de trend van de hedendaagse bevolking is dat men ouder wordt en dus langer zelfstandig thuis dient te wonen, leek het ons een goed idee om eens een kijkje te nemen in een slim huis. Oftewel, het huis van de toekomst.

Gaat u met ons meer naar de toekomst?

Digital natives hebben nog nooit zonder moderne technologie geleefd

Langer zelfstandig thuis wonen in het huis van de toekomst met domotica.

We hebben al meer artikelen geschreven zoals dit die gaan over langer zelfstandig thuis wonen. Echter, willen we deze keer kijken naar hoe onze woningen kunnen worden verbeterd met het oog op de toekomst. Wat zijn de innovaties die ons leven in ons eigen huis zullen verbeteren? Domotica gaat hier een grote rol in spelen, maar wat is domotica eigenlijk?

Wat is domotica?

Het kenniscentrum voor Domotica & Slim wonen Smart Homes geeft de volgende definitie voor domotica: “De integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij Domotica draait het niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning. Smart Homes ziet Domotica dan ook breder dan het plaatsen van veredelde stand-alone systemen in een woning. “

Het woord is een combinatie van de Latijnse woorden domus (huis) en robotica (van een afstand bedienen of controleren). Het concept bestaat al sinds de jaren 80, maar het wordt pas sinds een paar jaar voor de huiselijke markt gebuikt. Eerste was het meer voor de militaire en industriële markten bedoeld.

“Domotica is de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.” Smart Homes

Het kenniscentrum Smart Homes geeft een mooi voorbeeld om dit concept beter te begrijpen: “In zeker opzicht is de auto een mooi voorbeeld: de autoradio gaat zachter als u gebeld wordt, er zijn ingebouwde navigatiesystemen en met één druk op de knop schakelt u alles uit. Deze toepassingen hebben sluipend hun intrede gedaan in de auto. Fabrikanten hebben auto’s veiliger en comfortabeler gemaakt en nu wil de autogebruiker niet meer zonder die toepassingen. Woningen zouden ook moeten worden voorzien van intelligentie zodat verschillende toepassingen mogelijk zijn.”

Ook het bedrijf Living Tomorrow is gespecialiseerd in technologieën die onze woningen straks intelligenter gaan maken. Ze onderzochten het idee van slimme woningen en volgens hun schattingen zullen alleen dit jaar al maar liefst 25.000 miljoen apparaten aangesloten zijn op het internet. We zijn op een punt aangekomen waar de groei van “het internet der dingen” onstuitbaar is. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat we in onze toekomstige huizen bepaalde instellingen en apparaten zullen kunnen controleren vanaf onze smartphones, waar we ons ook op dat moment mogen bevinden. Sommige dingen zijn zelfs vandaag al mogelijk, zoals thuismonitoringsystemen zonder camera’s of het bedienen van uw tv met uw smartphone.

Hoe zijn deze ontwikkelingen relevant voor ouderen? Het is natuurlijk ontzettend leuk om uw gordijnen of waterkoker vanuit uw auto onderweg naar huis te kunnen bedienen. Maar wat nu echt levensveranderend is, is dat de woning op een gegeven moment door heeft hoe de inwoner zijn leven graag leidt. Het huis weet bijvoorbeeld wanneer iemand normaal gesproken wakker wordt en dat het koffiezetapparaat dus aan kan. Maar het huis kan ook herinneringen geven wanneer de medicijnen bijvoorbeeld bijna op zijn of de inwoners voor een gevaarlijke situatie behoeden. Maar ook zaken zoals een duurzame en zuiniger energieverbruik kan de woning voor “zijn” inwoners creëren.

Vandaag de dag kunnen we haast niet meer zonder onze smartphone omdat heel ons leven erop staat. Welnu, domotica doet dat een beetje met uw woning. Domotica zorgt ervoor dat uw huis uw butler, verpleger en vriend in een is!

Domotica – een slim huis maken

Het slimste huis van onze noorderburen

Tegenwoordig zijn er verschillende initiatieven die onderzoek doen naar hoe we in de toekomst het beste kunnen leven. Vaak met het oog op de oudere generatie, daar dit de populatiegroep is die flink zal gaan stijgen. We hebben gekeken naar wat domotica nou precies is en hoe deze ontwikkelingen goed voor ons zullen zijn.

Het slimste huis van Alkmaar bij onze buren in Nederland, heeft echt overal aan gedacht wanneer het aankomt op ouderen die langer zelfstandig thuis wonen. De technologieën die we in de woning tegenkomen zijn op zo een manier ontwikkelend dat de inwoners zich veilig kunnen voelen en, zeer belangrijk, eigen regie hebben. Bekijkt u het volgende filmpje om direct een helder beeld van het huis te krijgen:

Wat voor kenmerken zijn er in het huis van de toekomst te vinden?

Zoals op het filmpje te zien is, gaat het hier om een vrij comfortabel huis voor onze toekomst! We krijgen echt het gevoel dat de woning zo ontworpen is dat het om “zijn” inwoners gaat geven. Dat er iets is dat een oogje in het zeil houdt. Dat kan heel fijn zijn, niet alleen voor de inwoner maar ook voor familie en vrienden. Die hoeven zich niet constant zorgen te maken en kunnen met een gerust hart naar hun werk gaan.

Huiskamer van het slimste huis van Alkmaar

Wat kunnen we in het slimste huis tegen komen?

– Een watersysteem dat bijhoudt hoeveel iemand drinkt
– Een computer voor ouderen (tablet met verschillende functies, om mensen te bellen, agenda te bekijken, spelletje spelen etc).
– “Wouter” de zorgrobot, niet voor service maar voor contact.
– Registratietablet die het leefpatroon van de bewoner bijhoudt (het aantal uren slaap over een bepaalde tijd is te meten, of de loopsnelheid van de bewoner is in de stellen op verschillende dingen)
– Een “epilepsiemat” die onder het matras ligt zodat als iemand een epileptische aanval heeft er een alarm af gaat.
– Een “tag-systeem”. Via een code is het mogelijk om verschillende sleutels aan de tag vast te maken. Het systeem werkt als volgt: Elke dinsdagochtend komt bijvoorbeeld de wijkverpleging langs. Aan dit tag systeem wordt de informatie opgegeven dat dinsdagochtend om X uur de wijkverpleging langskomt. Dat betekend dat die persoon op die dag op dat tijdstip naar binnen kan. En anders niet, eigen regie!

De bovengenoemde punten zijn slechts een paar van de fantastische dingen die u in het slimste huis van Alkmaar tegenkomt. Om het zelf allemaal te zien raden we u aan om dit wonderlijke huis eens zelf te bezoeken.

Maar ook in ons eigen land kunnen we zo een futuristisch huis bezoeken. Living tomorrow heeft een demonstratiehuis gebouwd in het mooie Brussel. Indien u nieuwsgierig bent geworden bent, dan moet u zeker een kijkje gaan nemen.

Ook Stannah innoveert; Hoe past een Stannah lift in úw huis van de toekomst?

Stannah model

Wij bij Stannah vieren dit jaar onze 150ste verjaardag. Toen Josef Stannah zijn bedrijf in 1867 begon, kon hij alleen maar dromen van het bedrijf dat Stannah vandaag de dag is. Stannah heeft altijd heel veel energie gestopt in innovatie. De traplift die in de jaren 70 door Stannah ontwikkeld is bijvoorbeeld, is het product van heel veel tijd, studie en werk om een product te creëren waar de klanten op konden bouwen. Vandaag blijft Stannah innoveren om zo goed mogelijk in de behoeften van de klant te kunnen voorzien.

Tijden veranderen en zo ook de behoeften van de mensen en van de maatschappij. Men moet tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarom zien we systemen zoals het monitoren van ouderen op afstand of alle “smart” technologieën die we bijvoorbeeld in het slimste huis van Alkmaar tegen komen. Het is erg fijn natuurlijk dat er een veilige en vertrouwde omgeving is waar men oud in kan worden. De trap blijft echter wel een obstakel wanneer men in een huis met een of twee verdiepingen woont, iets dat veel voorkomt.

De traplift en de plateaulift zijn hulpmiddelen die uw woning naar de toekomst brengt. Het geeft u de mogelijkheid om veiliger en langer in uw eigen woning te kunnen blijven wonen. Een plateaulift bijvoorbeeld, is voor mensen in een rolstoel essentieel. De Britse architect Judith Torrington geeft enkele punten aan waar een huis van de toekomst aan moet denken;

• Gemakkelijke toegang (zonder niveauverschillen)
• Vlakke/lage drempels
• Brede deuren
• Circulatieruimte
• Toiletten op de begane grond
• Passende relingen
• Trapliften
• Badkamers vervangen door inloop “natte” ruimte.

Het is duidelijk te zien dat wanneer er aan de toekomst gedacht wordt er rekening wordt gehouden met meer ruimte in huis voor bijvoorbeeld een rolstoel. Stannah gelooft in een mooie toekomst en zal blijven innoveren, want zoals u weet houden wij altijd woord.

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:

90 Jaar oude Anežka Kašpárková is hét bewijs dat leeftijd slecht een getal is!
Ouderen blijven steeds langer thuis wonen
Wereld Parkinson Dag: het effect van Parkinson op onze evenwicht en mobiliteit