Je mag op pensioen! Hoe blijf je als senior actief na je loopbaan?
Geschreven door Stannah
Eindelijk is het daar: uw pensioen! Nu bepaalt u helemaal zelf wat u doet met uw vrije tijd. Hebt u zin in vrijwilligerswerk of een nieuwe sport? Alles is mogelijk! Wij geven u tips om actief te blijven op latere leeftijd en hoe ‘het zwarte gat’ te voorkomen.
Wat is ‘het zwarte gat’?
‘Het zwarte gat’ is de angst voor een open agenda wanneer uw dagelijkse werkritme wegvalt. Het klinkt misschien raar, maar als u plots niets meer moet van uw baas en zelf uw dagplanning kan bepalen…kan dat best beangstigend zijn. En dat hoeft niet per se.
Het is vooral belangrijk dat u zich goed voorbereidt op uw pensioen. Bedenk al op voorhand waarmee u het liefst uw dagen vult na uw loopbaan. En wat u energie geeft. Misschien is een pensioencursus iets voor u? Professionele begeleiding die de overstap vergemakkelijkt.
5 tips om actief te blijven na uw pensioen
Doe vrijwilligershulp
Wist u dat mensen die vrijwilligershulp doen, ook gezonder zijn? Uit onderzoek blijkt dat ze even gezond zijn als 5 jaar jongere niet-vrijwilligers! Bovendien is helpen dé manier om uw vrije tijd zinvol in te vullen. Op https://vrijwilligerswerk.be kunt u zich kandidaat stellen. En het aanbod is heel uitgebreid: van padden overzetten tot lesgeven.
Start met sporten
Sporten is gezond: voor uw spieren, uw hart, uw longen en bloedvaten. Het maakt u niet alleen fitter, u loopt ook minder risico op overgewicht en hart- en vaatzieken. Bovendien gaan dagelijkse activiteiten makkelijker als u af en toe sport. Zelfs al is dat maar met een kleine fietstocht of een korte wandeling. Tip: een wandeling met uw huisdier is een prima manier om elke dag te bewegen. Vind hier meer info https://www.sport.vlaanderen/sportactiviteiten/voor-elke-leeftijd-wat/sporten-na-je-50ste/
Tijd voor tweede carrière?
U wilt nog lang niet stilzitten én een centje bijverdienen? Dan bent u misschien toe aan een tweede carrière. Het voordeel is dat u niet meer voltijds hoeft te werken. Tenzij u dat wilt. Bovendien kiest u zelf welke job u graag doet. Voor meer info kijk op http://www.nestor.be
Train uw geheugen
Een goed geheugen is belangrijk: zo blijft u mentaal fit, herinnert u zich dingen sneller en krijgt u meer structuur. Maar eenmaal op pensioen, is dat niet evident. U gebruikt uw hersenen namelijk een stuk minder.
Een paar ezelsbruggetjes om dingen beter te onthouden: abstracte dingen visualiseren, linken leggen of structureren. Wat ook heel goed werkt: een nieuwe studie starten. Kies voor een theoretische opleiding aan de universiteit of een praktische taalopleiding. Of laat u helpen door de vele ‘breinapps’. Voor meer info lees. (artikel breinapps Stannah integreren)
Ga op reis
Misschien is uw pensioen het perfecte moment om die reis te maken waarvoor u vroeger nooit de tijd had? Dichtbij of ver, u kiest.
Kunt u té actief zijn?
Het klinkt misschien gek, maar kan een oudere persoon té druk bezig zijn na z’n pensioen? Te hard werken of te veel sporten? Zal zich dat niet wreken na een tijdje? Volgens Nele Van Den Noortgate, diensthoofd geriatrie aan de UGent en klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven, verbonden aan de KULeuven moet u zich helemaal geen zorgen maken. Actief bezig zijn houdt mensen op leeftijd juist gezond, zowle fysiek als mentaal.
Bron: https://radio2.be/kan-je-te-actief-zijn-als-senior
Conclusie
U hoeft zich geen zorgen te maken over het zwarte gat. Blijf zoveel mogelijk uw ‘normale’ routine volgen, vul uw vrije tijd met activiteiten die voldoening geven en u zult zien, uw pensioen is de mooiste tijd van uw leven. Genieten maar!
U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:
90 Jaar oude Anežka Kašpárková is hét bewijs dat leeftijd slecht een getal is!
Ouderen blijven steeds langer thuis wonen
Wereld Parkinson Dag: het effect van Parkinson op onze evenwicht en mobiliteit