Hoe de Onafhankelijkheid van Ouderen Bevorderen | Stannah

In uw eigen tempo oud worden: een gids voor het bevorderen van onafhankelijkheid voor ouderen

Geschreven door Stannah

Bejaard paar zittend in de tuin

Van jongs af aan dromen we ervan om onafhankelijk te zijn: een eigen auto, een eigen huis en onze eigen regels bepalen. Dus waarom zou dat veranderen als we de pensioengerechtigde leeftijd bereiken? 

Niemand wil zich een toekomst voorstellen waarin hij of zij volledig afhankelijk is van anderen. Maar ouder worden is een realiteit, en vooruitplannen om onafhankelijk te blijven kan het verschil maken. 

Dus, bent u klaar om proactief te worden? Laten we zeven belangrijke strategieën bekijken die u kunnen helpen uw onafhankelijkheid te behouden terwijl u ouder wordt.

7 praktische strategieën om u voor te bereiden op uw toekomstige onafhankelijkheid 

Als u alternatieven overweegt om uw onafhankelijkheid op latere leeftijd te bevorderen, geeft u blijk van een vooruitziende blik en kunt u de controle houden (figuurlijk gesproken, tenminste) terwijl u ouder wordt. Hier zijn enkele praktische strategieën die u kunt overwegen. 

1. De vrijheid om te kiezen

Vergeet de dingen die u niet moet doen en concentreer u op de dingen die u wel moet doen. In plaats van uzelf te beperken, moet u denken aan alle mogelijkheden die u kunt verkennen. Onafhankelijkheid gaat tenslotte niet alleen over fysieke taken. Het gaat erom dat u uw eigen beslissingen kunt nemen, hoe groot of klein die ook zijn.  

Wilt u in uw huidige huis blijven wonen, of in een kleinere ruimte, of overweegt u andere woonopties, zoals bejaardentehuizen of geïntegreerde ondersteuningsgemeenschappen? Denk nu na over deze voorkeuren, bespreek ze met uw dierbaren en ga op zoek naar opties die bij uw wensen passen.

2. Actief blijven

Actief blijven is een gouden regel voor iedereen, ongeacht uw leeftijd. Het goede nieuws is dat er genoeg manieren zijn om dat te doen. Zin om te oefenen vanuit uw eigen stoel? Stoeloefeningen zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar lichaamsbeweging met weinig impact. 

Voelt u zich zen? Yoga of Pilates is misschien precies wat u zoekt. Houdt u van water? Zwemmen of aquafitness zijn fantastische keuzes. Of misschien geeft u de voorkeur aan een stevige wandeling door uw buurt – dat werkt ook!

Het belangrijkste is om activiteiten te vinden die u leuk vindt en die bij uw lichamelijke conditie passen. Als u gezondheidsproblemen hebt, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u aan een nieuw oefenprogramma begint. Doe dus onderzoek en vind wat het beste bij u past.

3. Uw ruimte aanpassen

Traplift Stannah op de tweede verdieping van het huis

Uw huis is de plek waar u zich het prettigst zou moeten voelen, en dat zou niet moeten veranderen naarmate u ouder wordt. Wat na verloop van tijd wel verandert, zijn uw behoeften, dus het is essentieel om uw huis aan die behoeften aan te passen. 

Kunt u zich veilig door uw huis bewegen? Zijn er plekken die verbeterd kunnen worden met betere verlichting, handgrepen of mobiliteitsoplossingen? Afhankelijk van uw behoeften kan een mobiliteitsoplossing zoals een traplift u helpen om vrij tussen de verschillende verdiepingen van uw huis te bewegen. 

Bij Stannah hebben we een uitgebreid assortiment mobiliteitshulpmiddelen die ontworpen zijn om u totaal comfort, veiligheid en onafhankelijkheid te bieden. En maakt u zich geen zorgen, wij kunnen onze trapliften aanpassen aan het ontwerp van uw huis. Onze trapliften kunnen op alle soorten trappen geïnstalleerd worden, of ze nu recht of gebogen, binnen of buiten zijn.

4. Uw gezondheid in eigen handen nemen

Hoe beter u vandaag voor uw gezondheid zorgt, hoe gemakkelijker het zal zijn om later onafhankelijk te blijven. Dit betekent dat u gezonde gewoonten moet aannemen, zoals een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. 

Het betekent ook proactief omgaan met uw gezondheid door regelmatig controles te plannen bij uw arts, tandarts en andere zorgverleners. Vroegtijdige opsporing en behandeling van gezondheidsproblemen kan voorkomen dat ze verergeren en later uw onafhankelijkheid beperken.

5. Vind nieuwe passies

Een van de oudste mythes over ouder worden is dat mensen na een bepaalde leeftijd geen nieuwe dingen meer kunnen leren. Niets is minder waar. Het is namelijk niet alleen ons fysieke welzijn dat verzorgd moet worden. Het is net zo belangrijk om uw geest scherp te houden als u ouder wordt, en nieuwe dingen leren is een van de beste manieren om uw hersenen te trainen.

Puzzels, lezen, Sudoku, woordspelletjes, noem maar op, alles wat uw hersenen aan het werk zet is goed voor u.  Vergeet niet dat er altijd tijd is om een nieuwe hobby op te pakken, nieuwe vaardigheden te leren en de cognitieve versnellingen te laten draaien.

6. Een ondersteunend netwerk opbouwen

Wacht niet tot u hulp nodig hebt om een ondersteunend systeem op te zetten. Het onderhouden van relaties met vrienden, familie en buren is absoluut essentieel om een gelukkig en onafhankelijk leven te leiden. Een sterk ondersteunend netwerk zal er zijn om u te helpen als u dat nodig hebt, terwijl u toch uw onafhankelijkheid kunt behouden. 

U kunt ook informatie inwinnen over seniorencentra of buurtgroepen die sociale activiteiten en vrijwilligerswerk aanbieden om sociaal verbonden te blijven met de mensen om u heen. 

7. Anticiperen op het onverwachte

Bejaard echtpaar houdt elkaars hand vast in de tuin

Het leven kent verrassingen en het is belangrijk om voorbereid te zijn op situaties waarin u misschien niet in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Het opstellen van belangrijke juridische documenten, zoals een testament, volmacht en zorgrichtlijn, zorgt ervoor dat uw wensen bekend zijn en gerespecteerd worden.

Het is ook belangrijk om uw wensen met uw dierbaren te bespreken en ervoor te zorgen dat zij uw voorkeuren begrijpen. Er gaat niets boven een eerlijk en oprecht gesprek met uw dierbaren over deze zaken om ervoor te zorgen dat uw wensen worden gerespecteerd.

Onafhankelijkheid gemakkelijk gemaakt

Door nu deze stappen te nemen, bereidt u zich niet alleen voor op de toekomst, maar geeft u er ook actief vorm aan.  U zorgt ervoor dat u, zelfs als u ouder wordt, een actief, bevredigend en vooral onafhankelijk leven kunt blijven leiden.

Zoals altijd zijn we er bij Stannah om u te helpen zelfstandig thuis te blijven wonen. Neem contact met ons op en wij helpen u graag bij het vinden van een mobiliteitsoplossing waarmee u zich veilig en comfortabel door uw huis kunt verplaatsen.